Succesvolle kick-off Horeca Academie Noord-Holland-Noord

23 mei 2019

Op dinsdag 21 mei vond de kick-off plaats van de Horeca Academie Noord-Holland-Noord tijdens een geslaagde middag met een goede opkomst van diverse horecaondernemers en andere belanghebbenden.

Op dinsdag 21 mei vond de kick-off plaats van de Horeca Academie Noord-Holland-Noord tijdens een geslaagde middag met een goede opkomst van diverse horecaondernemers en andere belanghebbenden.

Initiatiefnemers frsh, KHN en Nedflex slaan de handen ineen, samen met andere belanghebbenden als het Werkgevers Servicepunt en het Regionaal Platform Arbeidsmarkt NHN om het personeelstekort in de horeca in de regio Noord-Holland-Noord aan te pakken.

Horeca Academie Noord-Holland-Noord is een platform van ondernemers, onderwijs en overheid. Het doel is om ervoor te zorgen dat sollicitanten, bijvoorbeeld zij-instromers, herintreders en uitkeringsgerechtigden worden begeleid zodat werknemers en werkgevers elkaar sneller vinden en opleidingen beter aansluiten bij de behoefte.

De kick-off werd gepresenteerd door cabaretier Milo Berlijn. Met zijn PIMP Theatershow geeft hij een vrolijke, inspirerende en prikkelende show over gastvrijheid, blijheid en service in de horeca. Hij voelde 3 van de initiatiefnemers aan de tand met vragen over het hoe en waarom van de Horeca Academie Noord-Holland-Noord.

Al snel daarna kwam de discussie in het publiek op gang. Hoe gaan we de mooie kanten van het werken in de horeca promoten? Wat doen ondernemers die geen problemen hebben met het vinden van personeel anders dan alle anderen?

Verschillende horecaondernemers kwamen met praktische voorbeelden. Zo regelt de een zijn personeel nog altijd helemaal zelf. Door een duidelijk inwerktraject, goede arbeidsvoorwaarden en interne opleidingen te bieden weten werknemers wat ze moeten doen, voelen ze zich verbonden met hun werk en gaan ze met plezier aan de slag.

Een andere ondernemer geeft aan dat het de werknemers echt niet altijd gaat om een goed salaris. De beleving, gezelligheid, het teamgevoel en acceptabele werktijden zijn vaak nog veel belangrijker. Die kun je onder andere bereiken door meer parttime functies aan te bieden in plaats van een fulltime, doorgaans 50-urige werkweek. Daarnaast hebben de kandidaten die nu bij het restaurant komen via een opleiding de basis al geleerd. Zo weten ze vooraf wat ze te wachten staat en het scheelt de werkgever veel tijd en geld aan inwerken.

Aanmelden voor de Horeca Academie Noord-Holland-Noord?
De Horeca Academie NHN is nog op zoek naar ondernemers en andere belanghebbenden die zich bij dit initiatief willen aansluiten. Voor meer informatie of om je aan te melden, stuur je een mailtje naar contact@horeca-academie-nhn.nl of naar regiomanager Miriam Geerlings via m.geerlings@khn.nl.

Terug