KHN volop in actie voor een gastvrije toeristenbelasting

04-06-2019

Met de campagne ‘stop met het belasten van gastvrijheid en start met het investeren in gastvrijheid’ wil KHN de almaar oplopende toeristenbelasting een halt toeroepen

Waarschijnlijk heb je het al gezien: KHN voert een campagne voor een meer gastvrije toeristenbelasting. Met de campagne ‘stop met het belasten van gastvrijheid en start met het investeren in gastvrijheid’ willen we de almaar oplopende toeristenbelasting een halt toeroepen. KHN voert in onder andere Amsterdam, Groningen en Zaanstad gesprekken met burgemeesters en wethouders. En dit is nog maar het begin. Wij gaan door. Zo hebben we voorzitter van de VNG, Jan van Zanen, uitgenodigd voor een gesprek over dit belangrijke onderwerp.

Eerste resultaten zichtbaar

In Groningen kwam KHN in het geweer tegen een aangekondigde tariefstijging. Deze verhoging draagt volgens ons niets bij aan een aantrekkelijke buurt of een goed toeristisch klimaat en gaat bovendien in tegen eerder gemaakte afspraken. KHN Groningen roept de gemeenteraad van Groningen daarom op om de aangekondigde verhoging te stoppen en juist te investeren in gastvrijheid.

Ontduiking door Airbnb-aanbieders

In Zaanstad pleit KHN voor het aanpakken van de massale ontduiking van toeristenbelasting door Airbnb-aanbieders. Bij een gastvrij gemeentelijk beleid hoort namelijk een eerlijk speelveld voor hoteliers. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat hoteliers wel belasting afdragen en Airbnb-locaties niet.

Ook bewoners de dupe

In Amsterdam verweert KHN zich tegen een verdere verslechtering van het toeristische gemeentelijke beleid door verzwaring van het belastingtarief. Amsterdam kent nu al de hoogste tarieven in vergelijking met soortgelijke Europese steden. Een verdere verhoging heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de toeristen en ondernemers in de gastvrijheidseconomie, maar ook voor de inwoners van Amsterdam.

In actie komen in jouw gemeente?

Wil je weten wat jij kan doen voor een meer gastvrije toeristenbelasting in jouw gemeente? Kijk op www.khn.nl/toeristenbelasting.

Terug