Wat staat er in het wetsvoorstel van de nieuwe wet Franchise?

01-08-2019

Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor de nieuwe wet Franchise naar de Raad van State gestuurd. KHN zet de belangrijkste punten uit dit wetsvoorstel voor jou op een rij.

Vrijdag 12 juli 2019 heeft het kabinet het wetsvoorstel voor de nieuwe wet Franchise naar de Raad van State gestuurd. In dit wetsvoorstel wordt de positie van de franchisenemer aanzienlijk versterkt.

KHN zet de belangrijkste punten uit dit wetsvoorstel voor jou op een rij.

  • In het wetsvoorstel wordt een heldere set definities gehanteerd over zaken die in de franchiseovereenkomst een rol kunnen spelen.
  • De franchisegever is verplicht om voor het sluiten van de franchiseovereenkomst alle relevante financiële informatie met de franchisenemer te delen. Daarnaast is de franchisegever verplicht om voorafgaande aan het sluiten maar ook tijdens de looptijd van de franchiseovereenkomst andere relevante gegevens aan de franchisenemer te verstrekken.
  • Er komt een bedenktijd van 4 weken tussen het verstrekken van de informatie en het sluiten van de overeenkomst.
  • Wanneer er sprake is van een wijziging van de franchiseovereenkomst of het ontwikkelen en exploiteren van een afgeleide formule door de franchisegever met aanzienlijke gevolgen voor de franchisenemer(s) dan kan dit alleen met instemming van een twee derde meerderheid van de franchisevertegenwoordiging van de franchisenemers.
  • De franchisegever moet met de franchisenemers duidelijk vastleggen hoe de waarde en de eventuele vergoeding van de goodwill wordt vastgesteld en op welke wijze die aan de aan de franchisenemer kan worden toegerekend.

Advies of vragen?

Sta jij op het punt om een franchiseovereenkomst te sluiten en wil je advies over de overeenkomst of heb je vragen over jouw lopende franchiseovereenkomst? Neem dan contact op met de juristen van Horeca Maatwerk info@horeca-maatwerk.nl of 0348 48 94 19. Voor € 295 excl. btw heb je al een quickscan waarbij een bestaand contract wordt bekeken en je een advies op maat krijgt.

Terug