001

Waar moet een rookruimte aan voldoen?

Het gerechtshof in Den Haag op 13 februari 2018 bepaald dat horecabedrijven geen aparte ruimte meer voor rokers mogen hebben. De Staatssecretaris heeft in samenspraak met Koninklijke Horeca Nederkand een overgangstermijn bekeken en heeft nu besloten dat er tot 1 juli 2022 aparte rookruimten in horecabedrijven mogen blijven. Wat betekent dat? Aan welke regels moet een rookruimte voldoen? We nemen de regels met je door.

 

Eisen rookruimte

Een rookruimte is een aparte ruimte waar gasten kunnen roken. De ruimte moet afgesloten zijn en aangeduid zijn als rookruimte. Buiten deze ruimte mag er geen overlast van de tabaksrook zijn. Jouw medewerkers maar ook de ondernemer zelf, mogen niet werken in de rookruimte als deze in gebruik is. In de toelichting bij het besluit wordt nu letterlijk gesteld dat er ook geen glazen mogen worden gehaald in een rookruimte. Een ruimte moet permanent gebruikt worden als rookruimte. Je mag de ruimte ook niet wisselend gebruiken als werk- en rookruimte. Alle overige ruimten (toiletten, gang, et cetera) moeten voor gasten en/of het personeel bereikbaar zijn zonder dat zij eerst door de rookruimte moeten lopen.

Controle NVWA

De NVWA zal de komende tijd haar toezichtbeleid omtrent rookruimtes niet wijzigen, dat betekent dat er onder andere wordt opgetreden als een rookruimte niet aan de huidige eisen voldoet. De NVWA heeft een overzicht van meestgestelde vragen over het rookbeleid opgesteld.

Het is aan jou om te besluiten of je nog wil investeren in het aanpassen van de rookruimte of dat de rookruimte alvast verwijderd wordt. 

Boete

Het niet instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod en wanneer jouw rookruimte niet aan de eisen voldoet, geldt als een overtreding waar een bestuurlijke boete van 600 euro op staat. Bij herhaling gaan de boetes flink omhoog. De maximale boete bedraagt 4500 euro.

Let op

Wanneer je een rookruimte inricht, verandert misschien ook de oppervlakte van de horecalokaliteiten op jouw Drank- en Horecavergunning. Dit moet je doorgeven aan de gemeente. Houd ook rekening met bouwkundige voorschriften en voorschriften inzake brandveiligheid. Meer informatie kun je opvragen bij jouw gemeente.

Regels voor roken op een terras?

Wat zijn precies de regels? Mogen jouw gasten nu wel of niet roken op het terras? KHN geeft antwoord!

Terug
KHN-leden over rookruimten
Enquete
Doe de Personeelsscan
KHN Energiewet App banner

https://twitter.com/khn 787936653616742400