001

Waar moet uw rookruimte aan voldoen?

Zoals u weet mag u binnen uw horecabedrijf een ruimte aanwijzen als rookruimte. Maar waar moet deze ruimte aan voldoen? Mag uw personeel hier glazen ophalen en mag u er een gokkast plaatsen? We nemen de regels met u door.

Eisen rookruimte

Een rookruimte is een aparte ruimte waar gasten kunnen roken. De ruimte moet afgesloten zijn en aangeduid zijn als rookruimte. Buiten deze ruimte mag er geen overlast van de tabaksrook zijn. U en uw medewerkers mogen niet werken in de rookruimte als deze in gebruik is. In de toelichting bij het besluit wordt nu letterlijk gesteld dat er ook geen glazen mogen worden gehaald in een rookruimte. Een ruimte moet permanent gebruikt worden als rookruimte. U mag de ruimte ook niet wisselend gebruiken als werk- en rookruimte.

Alle overige ruimten (toiletten, gang, et cetera) moeten voor gasten en/of uw personeel bereikbaar zijn zonder dat zij eerst door de rookruimte moeten lopen.

Dartbord, biljart, automaat in de rookruimte?

In de rookruimte mag u bijvoorbeeld een dartbord, biljart en kansspelautomaat plaatsen. De NVWA stelde zich op het standpunt dat het aanbod in de rookruimte niet groter mag zijn dan in de overige bedrijfsruimte. Is dit wel het geval, dan worden gasten aangemoedigd naar de rookruimte te gaan omdat het daar aantrekkelijker is en dat is niet de bedoeling van de regelgeving.

De NVWA kijkt op dit moment niet of het aanbod in de rookruimte groter is of niet. Deze opschorting is slechts van tijdelijke aard. De staatssecretaris heeft namelijk bekend gemaakt dat hij het Tabaks- en rookwarenbesluit zo wil aanpassen dat in de wettelijke regel zelf letterlijk komt te staan dat het aanbod in de rookruimte niet groter mag zijn dan daarbuiten. Heeft u de intentie om een dartbord, biljart en kansspelautomaat in uw rookruimte te  plaatsen, wees u hiervan dan bewust.

Boete

Het niet instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod en wanneer uw rookruimte niet aan de eisen voldoet, geldt als een overtreding waar een bestuurlijke boete van 600 euro op staat. Bij herhaling gaan de boetes flink omhoog. De maximale boete bedraagt 4500 euro.

Let op

Wanneer u een rookruimte inricht, verandert misschien ook de oppervlakte van de horecalokaliteiten op uw Drank- en Horecavergunning. Dit moet u doorgeven aan de gemeente. Houd ook rekening met bouwkundige voorschriften en voorschriften inzake brandveiligheid. Meer informatie kunt u opvragen bij uw gemeente.

Regels voor roken op een terras?

Wat zijn precies de regels? Mogen uw gasten nu wel of niet roken op het terras? KHN geeft antwoord!

Terug
Download de gratis KHN App

https://twitter.com/khn 787936653616742400