Gasten willen meer groenten op het bord

Uit het Duurzaamheidskompas is gebleken dat Nederlanders een gezondere maaltijd willen. Bijna de helft van de horecabezoekers wil meer groente en fruit, blijkt uit het onderzoeksrapport. Kansen voor de horeca! Want meer groente op het bord serveren, zorgt voor een stijging van 23 procent van de totale groenteconsumptie van gasten. Bovendien eten gasten 19 procent meer groente als dat op het bord en niet apart in bakjes wordt geserveerd.

Om restaurantbezoekers te helpen meer groente te eten, heeft Stichting Variatie in de Keuken in samenwerking met Wageningen UR, GroentenFruit Huis en KHN in november 2014 een test uitgevoerd bij Van der Valk in Vught. Zo werd er bijvoorbeeld gekeken of het menu kan worden aangepast door meer groente toe te voegen aan gerechten en minder vlees of vis te serveren.

Meten = weten
In de keuken van het Van der Valk restaurant in Vught werd van meer dan 1500 hoofdgerechten gewogen hoeveel de gasten aten. Aansluitend is er gemonitord wat en hoeveel er op de borden is blijven liggen. Tot slot is de gasttevredenheid gemeten en de margeverbetering, wat het voor de restauranteigenaar oplevert, bepaald.

Goede resultaten
Gasten willen meer groente op het bord in de horeca. U als restauranteigenaar kan hier op inspelen door meer groente te serveren. Dit biedt chef-koks de ruimte en een extra uitdaging om groente nog lekkerder klaar te maken. Dat de horeca goed in kan spelen op meer groente en gezonder eten blijkt uit de positieve resultaten van de test bij Van der Valk. Door meer groente en iets minder vlees of vis te serveren, wordt er simpelweg meer groente gegeten. De gasten hebben overigens niet aangegeven dat ze te weinig vlees of vis kregen bij hun gerecht.

Hogere gasttevredenheid
Meer groente op het bord zorgde voor een stijging van 23% van de totale groenteconsumptie en de gasttevredenheid nam met 9% toe. Het consumptiepercentage van groente op het bord is ook 19% hoger dan van de groente die apart werd geserveerd. Om de uitkomsten van de test te vergelijken en de lange termijn effecten te onderzoeken, wordt er in de periode mei tot en met augustus 2015 een grootschalige onderzoek uitgevoerd op meerdere locaties in Nederland.

Meer informatie

Stichting Variatie in de Keuken
Organisatie GroentenFruit Huis

Terug
Download de gratis KHN App

https://twitter.com/khn 787936653616742400