Restaurant Sukade in Meppel: 'Eigentijds met een duurzame twist'

Een vijfgangen groentemenu, een bouillabaisse van bijvangst of een bijzonder stuk vlees. De Meppelaar kan zijn hart ophalen in het monumentale smaeckpakhuys. Maak kennis met restaurant Sukade!

 

Sinds november 2016 heeft restaurant Sukade haar deuren geopend in Meppel. Thomas van Mechelen (chefkok), Joleen van Mechelen (gastvrouw en sommelier) en Bianca Henken-Meppelink (bedrijfsleider) staan aan het roer van dit eigentijdse restaurant aan de Stoombootkade. Bianca: "Sukade is een toegankelijk restaurant waar gekookt wordt op niveau. Wij willen voedselverspilling terugbrengen en bij elke keuze die wij maken speelt duurzaamheid, naast smaak natuurlijk, een belangrijke rol."

Van kop tot staart

Sukade heeft een kleine kaart. Bianca: "Dit is een bewuste keuze. Zo hoeven wij niet veel weg te gooien. We werken bijvoorbeeld ook met vlees van kop tot staart, omdat we het zonde vinden om alleen de bekendere delen te gebruiken. En in onze bouillabaisse gaat vis uit bijvangst. Om genoeg variëteit te bieden wisselt het menu met bijpassend wijnarrangement elke twee weken. Zo hebben ook gasten die vaker komen elke keer iets nieuws te kiezen. Het nieuwe menu presenteren we elke twee weken tijdens Wine Tasting Tuesday. We geven er een leuke draai aan door onze gasten het nieuwe wijnarrangement mee te laten proeven en kiezen passend bij het nieuwe menu."

Groenten aan de man

Op de kaart staan een regulier menu en een gelijkwaardig groentemenu. Bianca: "Het groentemenu is iets goedkoper, omdat we groenten aan de man willen brengen. De inkoop hiervan ligt meestal lager, maar de effort van de chef die erin zit is weer groter. Maar het is ook uitdagend. Vrouwen kiezer vaker dan mannen voor een groentemenu. Zij durven denk ik meer dan mannen." De meeste gasten laten zich verrassen. "In het verrassingsmenu zit vaak ook een groentegerecht. De reacties zijn heel positief, mensen missen vaak niet eens het vlees of de vis."


'We koken de koelkast leeg'

Onze gasten zijn vooruitstrevender dan wij dachten. Op zondag koken wij onze koelkast leeg en maken we elke keer iets anders vooraf en als ‘toetje’. Het hoofgerecht is altijd een roast. Deze Sunday Roast bieden wij aan voor 25 euro voor drie gangen en is een groot succes."

Duurzame samenwerking

Sukade gebruikt uitsluitend groene stroom en doet alles om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. En ook bij samenwerking speelt duurzaamheid een grote rol. Bianca: "We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten en werken veel samen met lokale en regionale leveranciers. We serveren bijvoorbeeld alleen cola van Fritz-kola, deze cola is gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Ons brood wordt ambachtelijk gebakken door Bak Bakt. En we hebben ons eigen koffieblend, een biologisch koffielabel gebrand door lokale koffiebrander Frans de Grebber. Uit de tap komt Gulpener bier. Alle bieren van dit kleine familiebedrijf hebben een milieukeurmerk. En, niet onbelangrijk, het is lekker."

Hart van de zaak

De inrichting komt van eigen hand en is in samenwerking met interieurarchitect Ingrid Bekx tot stand gekomen. Natuurlijk hebben we ook inspiratie opgedaan bij andere horecazaken. Bianca: "De tegeltjes van de bar zag ik in een zaak in Utrecht, de neonverlichting komt uit Berlijn. De sfeer is eigentijds met een paar eyecatchers die een knipoog geven naar het verleden van het pand. Zoals het bijzondere behang met de sukadevrucht en de twee bars met azuurgroene tegels. De open keuken is echt het hart van Sukade, ontworpen door Thomas zelf. Bij binnenkomst lopen gasten er direct tegenaan en heet de chef de gasten persoonlijk welkom. Dit persoonlijke contact is ook waar Sukade voor staat. Wij ontvangen veel enthousiaste reacties. Meppel heeft ons verrast, en wij Meppel."

Terug
Enquete

https://twitter.com/khn 787936653616742400