De situatie

Lachgas is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties, als toevoeging aan voedingsmiddelen, in slagroomspuiten en recreatief als roesmiddel. Lachgas dat wordt verkocht in ballonnen voor recreatief gebruik wordt vanaf 1 januari 2023 verboden. Vanaf dat moment is lachgas opgenomen op lijst II van de Opiumwet. En daarmee is het verboden om lachgas te verkopen of recreatief te gebruiken. Tot de plaatsing op lijst II van de Opiumwet lag de aanpak van de verkoop nog bij gemeenten. Met de invoering van deze nieuwe maatregel komt er een einde aan lokale verschillen.

Uitzondering verbod voor professioneel gebruik in horeca

De kleine ampullen met lachgas die vooral in de horeca gebruikt worden voor o.a. slagroomspuiten zijn uitgezonderd van het verbod en blijven dus toegestaan. Maar deze ampullen mogen niet doorverkocht worden aan andere personen. Het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen blijft ook toegestaan. Om lachgas te blijven verkopen aan horecaondernemers moeten fabrikanten en groothandelaren een opiumontheffing aanvragen.

Aanleiding voor verbod

Aanleiding voor het verbod zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat lachgasgebruik tot gezondheidsschade kan leiden en onveiligheid in het verkeer. Het lachgasverbod helpt de politie in de handhaving, omdat zij straks direct in actie kunnen komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft of bijvoorbeeld ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen.

Standpunt KHN

Hoewel de verkoop van lachgasballonnen voorheen in principe was toegestaan, vond KHN al langer dat de verkoop van lachgas in de horeca onwenselijk is. We kunnen ons vinden in de stap die het kabinet heeft gezet om lachgas toe te voegen op lijst II van de Opiumwet. Belangrijk voor ons is dat de ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas, zoals in de horeca, zijn uitgezonderd van het verbod.

Meer informatie