Lachgas

Lachgas is een middel dat wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Lachgas dat verkocht wordt in ballonnen valt sinds juli 2016 onder de Warenwet (en niet meer onder de Geneesmiddelenwet). De verkoop en het gebruik van lachgaspatronen is legaal.

De Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de verkoop van lachgasballonnen. Gezien het feit dat bij doorsnee recreatief gebruik geen ernstige gezondheidseffecten worden verwacht, is er voor de NVWA geen reden om handhavend op te treden.

Wat is het effect van lachgas?

Het gebruik van tien lachgasballonnen komt overeen met de hoeveelheid lachgas die toegediend wordt bij een anesthesie behandeling van een kwartier met 50% lachgas. Dit wordt gezien als recreatief gebruik: minder dan tien lachgasballonen per gebeurtenis, maandelijks of minder. Bij deze dosering zijn er geen gezondheidseffecten, ook niet op de lange termijn. Het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen. Daarom denken velen dat lachgas volkomen veilig is. Er zijn echter wel degelijk risico's als je extreem veel neemt, of op een onveilige manier gebruikt. De site drugsinfoteam.nl adviseert om lachgas NIET te combineren met alcohol of drugs.

Verkoop van lachgas in de horeca. Wat vindt KHN?

De verkoop van lachgaspatronen en lachgasballonnen is toegestaan. Ook in de horeca. Dat blijkt ook uit de antwoorden van 13 juli 2018 van staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van VWS op Kamervragen over lachgas. Verschillende retail-organisaties hebben desondanks besloten restricties te stellen aan de verkoop van slagroompatronen. Bol.com verkoopt ze helemaal niet meer, andere partijen kiezen er voor een maximum aantal patronen per keer te verkopen of lachgaspatronen niet in het zicht te plaatsen.

Er zijn horecaondernemers en festivalorganisatoren die lachgasballonnen verkopen. Dat is legaal, maar degene die ballonnen met lachgas verkoopt is een producent in de zin van de Warenwet (een ‘waar’) en daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat hij of zij levert.

Meer in zijn algemeenheid moet een horecaondernemer waken over de gezondheid en veiligheid van zijn/haar gasten. KHN vindt dan ook dat een horecaondernemer niet ongebreideld lachgasballonnen moet verkopen aan de zelfde persoon. In ieder geval niet meer dan 10 lachgasballonnen per avond en zeker niet aan personen die zichtbaar onder invloed van alcohol of andere middelen verkeren. 

Meer informatie

Op de site van het Drugsinfoteam staat informatie en adviezen over lachgas:

Terug
Meer standpunten

https://twitter.com/khn 787936653616742400