Wanneer is een brandmeldinstallatie en/of ontruimingsinstallatie verplicht?

Wanneer ben je verplicht om een brandmeldinstallatie en/of ontruimingsinstallatie te hebben in je bedrijf? Welke eisen qua certificering en inspectie worden aan de installaties gesteld? En hoe en waar kun je deze installaties het beste aanschaffen? Voor dit soort vragen heb je vaak de hulp van een specialist nodig.

Wat is de functie van een brandmeldinstallatie?

Een brandmeldinstallatie heeft als doel brand tijdig te ontdekken en te melden zodat veilig gevlucht kan worden. Ook geeft de installatie stuursignalen aan andere installaties zoals ontruimingsalarmsystemen, liften of automatische blusinstallaties.

Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht?

Dat hangt af van het soort bedrijf en de veiligheidseisen (niet automatisch, gedeeltelijk en volledige bewaking) die daaraan gekoppeld zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met:

  • Onderscheid verschillende typen gebruiksfuncties. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een bijeenkomstfunctie (restaurants, cafés, discotheken etc. ) en een logiesfuncties (hotels)
  • Het aantal m² gebruiksoppervlakte
  • De hoogte van de hoogste vloer van een verblijfsfunctie
  • Het aantal vluchtroutes

Meer specifieke informatie over brandmeldinstallaties vind je in het bouwbesluit. Specifiek gaat het bij brandmeldinstallaties om artikel 6.20 van het besluit. Ook bijlage 1 over brandmeldinstallaties is van belang.

Meer weten over brandmeldinstallaties?

Kijk op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid voor meer informatie.

Wat is de functie van een ontruimingsalarminstallatie?

Een ontruimingsinstallatie heeft als doel om bij brand, bomalarm of andere calamiteit een snelle en ordelijke ontruiming van een gebouw of een deel van een gebouw mogelijk te maken. In veel gebouwen is deze installatie geïntegreerd in een brandmeldinstallatie. Een ontruimingsalarm kan bijvoorbeeld via sirenes, speakers en gesproken berichten worden ingezet.

Wanneer heb ik een ontruimingsinstallatie nodig?

Ook voor een ontruimingsinstallatie geldt dat de mate van bewaking (niet-automatische, gedeeltelijke en volledige bewaking) van uw type bedrijf af. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen in risico tussen verblijfsruimten als technische ruimten, restaurants, bergingen, werkplaatsen en keukens. Meer specifieke informatie vindt u in het bouwbesluit. Specifiek gaat het bij ontruimingsinstallaties om artikel 6.23.

Meer weten over ontruimingsinstallaties?

Kijk op de website van het CCV voor meer informatie.

Hoe en waar kan ik installaties het beste aanschaffen?

De brandmeldinstallatie moet voldoen aan de NEN norm 2535 en een ontruimingsinstallatie moet voldoen aan de NEN norm 2575. Vraag hier dus naar bij de aanschaf. Het installeren, leveren en monteren van installaties is gebonden aan strenge regels en voorschriften. Via www.hetccv.nl en via www.preventiecertificaat.nl kun je veel extra informatie verzamelen en nalezen. Ook vind je hier een overzicht van erkende leveranciers en installateurs. Gecertificeerde partijen bieden meer zekerheid en betrouwbaarheid. Omdat er vaak sprake is van lange termijninvesteringen, adviseren wij je om met specialisten te werken zodat u voorzien wordt van deskundig advies.

Korting met jouw KHN-lidmaatschap

Via het KHN-lidmaatschap kom je in aanmerking voor een voordeliger tarief wanneer je gebruik maakt van de diensten van KHN-partner Chubb Fire & Security.

Ledenvoordeel Chubb Fire & Security blusmiddelen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens