Rendement & productiviteit

Een branche met toekomstperspectief heeft zijn bedrijfsvoering op orde. In het kader van efficiency is het van belang -naast het invoeren van nieuwe ideeën, producten, diensten en processen- continu te focussen op de kosten van inkoop, ontvangst, opslag, productie en presentatie. 

Nieuws

Met hotelbenchmarktool KHN en OlaKala meer inzicht in uw bedrijfsprestaties

05-12-2017
-

Meer weten over uw prestaties en kansen? Dan is deze tool iets voor u!

KHN roept nieuwe kabinet op om ‘beste prijsgaranties’ van boekingssites te verbieden

24-11-2017
-

De Belgische regering dient een wetsvoorstel in om de ‘beste prijsgaranties’ van boekingssites, zoals Booking.com en Expedia, te verbieden. KHN roept het nieuwe kabinet op om dit verbod ook in Nederland te regelen.

KHN initieert nieuw reserveringsplatform BookDinners

18-09-2017
-

BookDinners, het nieuwe reserveringsplatform: van, voor en door restaurants.  

Tips om meer uit reviews te halen!

29-08-2017
-

Wilt u ook dat meer gasten een review over uw horecabedrijf schrijven? KHN geeft tips.

Energiescans voor de horeca zijn een succes

21-08-2017
-

U kunt gemiddeld binnen 3 jaar tot wel 30% van uw energierekening besparen

Vraag & antwoord

Wat is de fiscale regeling voor de maaltijden van mijn medewerkers?

U bent wellicht gewend om uw medewerkers regelmatig een gratis maaltijd of drinken te geven. De fiscus beschouwt dit in enkele gevallen als loon in natura, waarover u premies en loonbelastingen verschuldigd bent. Hoe zit dat?

De zogenaamde consumpties die u tijdens werktijd verstrekt, vallen niet onder het begrip loon in natura. U hoeft daar dus geen loonheffing of premies werknemersverzekeringen over in te houden. Onder consumpties tijdens werktijd verstaat de fiscus: koffie, thee, gebak, fruit en andere 'tussendoortjes' van weinig waarde. Maaltijden vallen niet onder deze vrijstelling.

Onbelaste maaltijden
Alle maaltijden 'waarbij het zakelijke karakter van meer dan bijkomstig belang is' mogen onbelast worden vergoed of verstrekt. Dus in situaties waarin uw medewerker niet op een gewoon tijdstip kan eten (tussen 17.00 en 20.00 uur) omdat hij bijvoorbeeld moet overwerken of op koopavonden werkt of tijdens dienstreizen. Ook de reistijd van de medewerker kan hierbij een rol spelen.

Belaste maaltijden
Is het zakelijke karakter van de maaltijd van bijkomend belang, dan is de vergoeding of verstrekking niet onbelast en moet de vergoeding of de waarde in het economische verkeer van de verstrekking tot het loon gerekend worden. Daarvoor kunt u in 2017 aansluiten bij het normbedrag van 3,30 euro per maaltijd. Elk jaar wordt dit normbedrag vastgesteld door de Belastingdienst.

Let op: als u een maaltijd niet onbelast mag verstrekken, maar u doet dit wel, dan wordt per maaltijd 3,30 euro in de forfaitaire ruimte van de werkkostenregeling ondergebracht. U loopt dan grote kans om boven de forfaitaire ruimte van 1,2 procent van de loonsom uit te komen. Daarover betaalt u als werkgever een eindheffing van 80 procent!

Is payrolling iets voor mijn bedrijf?

Payrolling kan voor u als ondernemer interessant zijn wanneer u wel personeel wilt aannemen maar niet de risico's wilt hebben van het werkgeverschap. U kiest bij payrolling zelf uw nieuwe personeel en wat het loon is.

Zaken als functionerings- en beoordelingsgesprekken, inroosteren, inwerken en opleiden blijven tot uw werkzaamheden behoren. U hoeft u alleen geen zorgen meer te maken over het papierwerk. U betaalt het payrollbedrijf een vast bedrag per maand en zij regelen de rest. Zaken als ziektekosten, pensioensregelingen, Arbo dienst en personeelsverzekeringen nemen zij over. U bespaart dus aanzienlijk op administratie kosten en doorbetalen bij bijvoorbeeld ziekte.

Voor wie aantrekkelijk?
Het payroll-systeem is geschikt als u slechts enkele werknemers in dienst hebt of wanneer werknemers erg onregelmatig werken zoals studenten. Wij raden u aan om u goed voor te laten lichten over de voor- en nadelen van uitzend- of payrollmedewerkers omdat de kosten en de risico's verschillen. Wat voor de ene werkgever werkt en financieel gunstig uitpakt, hoeft dat niet ook voor de ander te doen.

Meer informatie

Terug