Download de gratis KHN App

Rendement & productiviteit

Een branche met toekomstperspectief heeft zijn bedrijfsvoering op orde. In het kader van efficiency is het van belang -naast het invoeren van nieuwe ideeën, producten, diensten en processen- continu te focussen op de kosten van inkoop, ontvangst, opslag, productie en presentatie. 

Nieuws

CBS: Meer banen in toerismesector

17-08-2015
-

Toerisme speelt steeds grotere rol in Nederlandse economie

Vraag & antwoord

Wat is de fiscale regeling voor de maaltijden van mijn medewerkers?

U bent wellicht gewend om uw medewerkers regelmatig een gratis maaltijd of drinken te geven. De fiscus beschouwt dit in enkele gevallen als loon in natura, waarover u premies en loonbelastingen verschuldigd bent. Hoe zit dat?

De zogenaamde consumpties die u tijdens werktijd verstrekt, vallen niet onder het begrip loon in natura. U hoeft daar dus geen loonheffing of premies werknemersverzekeringen over in te houden. Onder consumpties tijdens werktijd verstaat de fiscus: koffie, thee, gebak, fruit en andere 'tussendoortjes' van weinig waarde. Maaltijden vallen niet onder deze vrijstelling.

Onbelaste maaltijden
Alle maaltijden 'waarbij het zakelijke karakter van meer dan bijkomstig belang is' mogen onbelast worden vergoed of verstrekt. Dus in situaties waarin uw medewerker niet op een gewoon tijdstip kan eten (tussen 17.00 en 20.00 uur) omdat hij bijvoorbeeld moet overwerken of op koopavonden werkt of tijdens dienstreizen. Ook de reistijd van de medewerker kan hierbij een rol spelen.

Belaste maaltijden
Is het zakelijke karakter van de maaltijd van bijkomend belang, dan is de vergoeding of verstrekking niet onbelast en moet de vergoeding of de waarde in het economische verkeer van de verstrekking tot het loon gerekend worden. Daarvoor kunt u in 2017 aansluiten bij het normbedrag van 3,30 euro per maaltijd. Elk jaar wordt dit normbedrag vastgesteld door de Belastingdienst.

Let op: als u een maaltijd niet onbelast mag verstrekken, maar u doet dit wel, dan wordt per maaltijd 3,30 euro in de forfaitaire ruimte van de werkkostenregeling ondergebracht. U loopt dan grote kans om boven de forfaitaire ruimte van 1,2 procent van de loonsom uit te komen. Daarover betaalt u als werkgever een eindheffing van 80 procent!

Is payrolling iets voor mijn bedrijf?

Payrolling kan voor u als ondernemer interessant zijn wanneer u wel personeel wilt aannemen maar niet de risico's wilt hebben van het werkgeverschap. U kiest bij payrolling zelf uw nieuwe personeel en wat het loon is.

Zaken als functionerings- en beoordelingsgesprekken, inroosteren, inwerken en opleiden blijven tot uw werkzaamheden behoren. U hoeft u alleen geen zorgen meer te maken over het papierwerk. U betaalt het payrollbedrijf een vast bedrag per maand en zij regelen de rest. Zaken als ziektekosten, pensioensregelingen, Arbo dienst en personeelsverzekeringen nemen zij over. U bespaart dus aanzienlijk op administratie kosten en doorbetalen bij bijvoorbeeld ziekte.

Voor wie aantrekkelijk?
Het payroll-systeem is geschikt als u slechts enkele werknemers in dienst hebt of wanneer werknemers erg onregelmatig werken zoals studenten. Wij raden u aan om u goed voor te laten lichten over de voor- en nadelen van uitzend- of payrollmedewerkers omdat de kosten en de risico's verschillen. Wat voor de ene werkgever werkt en financieel gunstig uitpakt, hoeft dat niet ook voor de ander te doen.

Meer informatie

Hoe kan ik besparen op watergebruik?

Door een aantal kleine aanpassingen in uw werkwijze kunt u geld besparen op waterverbruik. Goed voor uw portemonnee en het milieu.

 • Laat kranen niet onnodig lopen. Op jaarbasis scheelt dit aanzienlijk
 • Vang het koude water voordat het water warm wordt, op en gebruik dit voor bijvoorbeeld groente wassen en planten water geven
 • Gebruik waterbesparende douchekoppen, kranen en toiletreservoirs en gebruik speciale mondstukken of inlegringetjes voor kranen. Per jaar bespaart u per waterbesparende douchekop ongeveer 10m3 water en 45m3 gas
 • Kijk naar de mogelijkheid om regenwater op te vangen om te gebruiken als spoelwater van de toiletten
 • Instrueer uw personeel ook op bovenstaande punten. Laat weten dat u het belangrijk vindt dat zij zuinig omgaan met de energiebronnen

Wat kan ik doen om (voedsel)verspilling tegen te gaan?

(Voedsel)verspilling tegen gaan is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Hieronder een aantal simpele tips om (voedsel)verspilling tegen te gaan.

 • Biedt juiste porties aan? Laten gasten altijd salade staan? Serveer dit onderdeel dan in kleinere porties
 • Geef kleinere eters de mogelijkheid om halve porties te bestellen
 • Beperk het gebruik van aluminiumfolie
 • Beperk het gebruik van schoonmaakmiddelen, vaak wordt er teveel schoonmaakmiddel gebruikt
 • Groente- en vleesafval kunt u gebruiken om soep van te trekken
 • Leg, als u de ruimte heeft, een composthoop aan voor uw groenteafval
 • Koop producten zoveel mogelijk zonder verpakking om afval te reduceren, koop alles in grootverpakking
 • ‘Think before you print' Bedenk of uitprinten echt noodzakelijk is en print zo weinig mogelijk

Instrueer uw personeel ook op bovenstaande punten. Laat weten dat u het belangrijk vindt dat zij zuinig omgaan met voedsel en andere producten.

Mocht u meer informatie over dit onderwerp willen hebben, neemt u dan contact op met de afdeling Info & Advies: 0348 48 94 11.

Terug
Cursussen
Er zijn geen nieuwsberichten gevonden.