Vanaf 13 november, 18 uur gelden de nieuwe regels. Zo verandert voor eet- en drinkgelegenheden de sluitingstijd (20:00 uur) en komt het verplichte placeren (zitplaatsen) terug Het controleren van het coronatoegangsbewijs (CTB) blijft. De anderhalve meter geldt niet als het CTB verplicht is. Wat betekenen de nieuwe regels voor jou als horecaondernemer? KHN heeft de meestgestelde vragen én bijbehorende antwoorden, naar aanleiding van de persconferentie van 12 november, voor je op een rij gezet.

Is afhalen en bezorgen toegestaan na 20.00 uur?

Ja, dit blijft toegestaan.

Is er een maximale groepsgrootte per tafel?

Nee, dat is er niet.

Moet de horeca in mijn hotel ook om 20.00 uur dicht?

Ja, de maatregel sluiting geldt ook voor de eet- en drinkgelegenheden in hotels. Na 20.00 uur mag de gast wel afhalen en roomservice is ook toegestaan (bezorgen).

Moet de hotellobby na 20.00 uur leeg zijn?

Nee. Gasten mogen gewoon inchecken en in en uit lopen. Horeca in de lobby moet wel gesloten zijn na 20.00 uur. Gasten moeten een mondkapje dragen.

Komt er voorraad compensatie nu de maatregelen zo snel in gaan?

Dat is nog niet bekend. Dat gaan we uiteraard wel meenemen in de lobby rondom compensatie.

Mag je drankjes halen aan de bar?

Net zoals voorheen, betekent geplaceerd zijn (iedereen een zitplaats), dat je niet mag staan of lopen door de zaak, tenzij je naar het toilet gaat, gaat betalen of naar binnen of buiten gaat.

Hoe zit het met de horeca bij culturele voorstellingen, theater, bioscoop?

Voor horeca in culturele locaties gelden de regels voor horeca: van 20.00 tot 6.00 uur dicht

Zaalverhuur tot 18.00 uur en horeca tot 20.00 uur? Hoe zit dat met mijn zaal in mijn horecabedrijf?

Evenementen in zalen mogen maar tot 18.00 uur duren. Hier vloeit uit voort dat je ook de zaal in jouw horecabedrijf maar tot 18.00 mag gebruiken voor evenementen.

Huwelijksfeest en -receptie

Voor huwelijksfeesten en -recepties gelden de coronaregels voor evenementen. Let vanaf 13 november 18.00 bijvoorbeeld op de regels voor de sluitingstijd en het coronatoegangsbewijs. Voor een feest of receptie in bijvoorbeeld een restaurant, zaal of op het terras gelden de coronaregels voor de horeca (ctb, placeren en 20:00 uur sluiten).

Mogen cursussen en/of examens 's avonds in zalen door gaan zonder eten of drinken?

Locaties voor cursussen en trainingen moeten om 18.00 uur dicht, met uitzondering van cursussen en trainingen die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van beroep, locaties waar opgelegde educatieve maatregelen ter bevordering van de rijvaardigheid of geschiktheid worden ondergaan, locaties waar theorie-examens worden afgenomen die noodzakelijk zijn voor het mogen besturen van een vervoermiddel of voor de uitoefening van het beroep van rijinstructeur, keurmeester voor de periodieke keuring van motorrijtuigen, tachograaftechnicus of LPG-technicus, locaties waar theoretische nascholingscursussen als bedoeld in artikel 156r van het Reglement rijbewijzen plaatsvinden of locaties waar theoretische bijscholing als bedoeld in artikel 12b, eerste lid, van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 plaatsvinden.

Mogen wegrestaurants (voor chauffeurs) wel langer open blijven dan 20.00 uur?

Ja, die uitzondering voor de wegverzorgende horeca is nog steeds van kracht.

Wat betekent 2G of 3G en kan ik nu al kiezen?

2G betekent een controle op gevaccineerd zijn of genezen van corona. Dan mag iemand die alleen getest is (en dus niet gevaccineerd of genezen van corona) niet binnen. 3G betekent dat getest op corona ook is toegestaan om binnen te komen. Dit mag je nu nog niet toepassen, hier moet de wet voor gewijzigd worden. Dit wordt eerst besproken in de Tweede Kamer.

Mag ik mijn personeel verplichten een coronatoegangsbewijs (CTB) te hebben?

Nee, je mag het vragen. Het gaat in overleg tussen werkgevers en werknemers. Er wordt wel gewerkt aan een verplichting als voor het bedrijf een CTB geldt. Er wordt ook gewerkt aan de optie als er geen CTB geldt toch om een CTB aan de werknemer te vragen. Dat mag nu nog niet. Hiervoor moet eerst de wet gewijzigd worden.

Hoe zit het nu met dart en biljartcompetities, bowlingbanen et cetera?

Om te bepalen of een sluitingstijd van toepassing is in een eet- en drinkgelegenheid waar ook sport wordt beoefend, dient gekeken te worden naar waar de locatie zich hoofdzakelijk tot richt. Indien de locatie in hoofdzaak een eet- en drinkgelegenheid is, dan geldt dat deze (met uitzondering van de afhaalfunctie voor gebruik anders dan in de eet- en drinkgelegenheid) om 20.00 uur gesloten dient te zien. Indien de sportbeoefening (blijft toegestaan) daarentegen centraal staat, hetgeen het geval kan zijn bij een bowlingcentrum, geldt dat dit ook na 20.00 uur is toegestaan. Een kroeg met een dartbord of biljarttafel, waarbij niet de sport, maar het eten en drinken centraal staat, moet dus om 20.00 uur gesloten zijn.

Nog meer vragen?

Onze collega’s van kantoor en de regiomanagers staan iedere werkdag voor de KHN-leden klaar! Kijk ook op khn.nl/corona voor een up-to-date overzicht van alle informatie over het coronavirus of neem contact met ons op via corona@khn.nl of 0348 48 94 89.

Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid:

Corona en cultuur, uitgaan en sport | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Coronavirus en de horeca

Coronaregels voor evenementen

Bruiloften en corona