Je bent wettelijk verplicht om vast te stellen of iemand die sigaretten of e-sigaretten wil kopen 18 jaar of ouder is. Vraag dus altijd naar een identiteitsbewijs. Want anders komt het je nog duur te staan. We nemen de regels hierover nog eens met je door.

Leeftijdscontrole bij tabak

Je mag geen sigaretten of e-sigaretten (en navulverpakkingen) verkopen aan jongeren onder 18 jaar. Net zoals bij de verkoop van alcohol bent je verplicht om de leeftijd van de gasten te controleren. Volgens de Tabakswet bent je verplicht om vast te stellen of iemand die sigaretten, tabak of e-sigaretten wil kopen, 18 jaar of ouder is. De verkoper moet om een legitimatiebewijs vragen. Dat hoef je niet te doen als iemand 'onmiskenbaar' oud genoeg is. Met 'onmiskenbaar' wordt bedoeld dat het overduidelijk moet zijn dat de persoon de vereiste leeftijd van 18 jaar of ouder heeft.

Let op 'doorgevers'

Daarnaast moet je duidelijk kenbaar maken dat er aan 18-minners geen tabaksproducten of e-sigaretten worden verkocht. Je bent als verkoper ook verantwoordelijk wanneer de koper zelf 18 of ouder is, maar de tabaksproducten of e-sigaretten kennelijk bestemd zijn voor iemand waarvan de leeftijd nog niet is vastgesteld. Van die persoon moet je dan dus ook de leeftijd controleren.

Specifieke regels voor tabaksautomaten

In de horeca worden verreweg de meeste tabaksproducten verkocht via automaten. De automaten zelf zijn meestal eigendom van een externe partij (automatenexploitant). In Nederland staan ongeveer 16.000 tabaksautomaten. Sigaretten (en andere tabaksproducten) mogen alleen via een automaat worden verstrekt als de automaat:

  • Standaard vergrendeld is
  • Niet in de buitenlucht staat
  • In het zicht staat van jou of jouw medewerker

Na de leeftijdscontrole mag de automaat ontgrendeld worden door middel van een 'agecoin' of een afstandsbediening.

Vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 geldt een uitstalverbod voor rookwaren in de horeca. Voor tabaksautomaten betekent dit:

  • Geen afbeeldingen van pakjes sigaretten op de bedieningsknoppen
  • Alleen een sobere en neutrale aanduiding op de automaat (waaruit voor koper duidelijk is dat er tabaksproducent worden verkocht)
  • Alleen functionele verlichting

Vanaf 2022 verbod op zelfbedieningsautomaten

Vanaf 1 januari 2022 is verkoop van tabak via een zelfbedieningsautomaat niet meer toegestaan. Nog wel toegestaan zijn tabaksautomaten die voldoen aan het uitstalverbod én volledig worden bediend door het personeel.

Boete

Bij de eerste overtreding is de boete € 1360,00. Voor grotere bedrijven met meer dan 50 medewerkers de eerste boete € 2720,00.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens