Bij een bedrijfsovername wordt vaak het begrip ‘goodwill’ gebruikt. Wat is goodwill precies? En met welke methode kun je goodwill berekenen? KHN geeft antwoord.

Goodwill wordt vaak berekend bij een bedrijfsoverdracht om een zo optimaal mogelijk verkoopprijs te kunnen bepalen. Bij een overname kan er wellicht een hogere toekomstige waarde aan de onderneming worden toegerekend.

Goodwill kan ook een rol spelen bij het vaststellen van de afkoopsom van een vennoot die uit een VOF stapt. Als die voor een groot aantal winstgevende klanten heeft gezorgd, kan dat van invloed zijn op de hoogte van de afkoopsom.

Hoe bepaal je goodwill?

Het gaat bijna altijd om subjectieve factoren, historie, emoties en bovenal de persoonlijke invloed van de ondernemer op de winstgevendheid van de onderneming, de zogenaamde persoonlijke goodwill.

Een veel gebruikte methode om de goodwill te berekenen is:

Bij het berekenen van de goodwill zijn er een drietal factoren die de basis voor de berekening vormen:

  • De overwinst. Dit is de winst na aftrek van een gewaardeerd ondernemersloon.
  • De levensduur van het bedrijf. Achterliggende gedachte hierbij is dat een langere levensduur van een onderneming aangeeft dat er vraag naar het geboden product is, alsmede dat er van goed ondernemerschap sprake is.

De volgende wegingsfactoren worden hierbij gebruikt:

Jaren Berekeningsfactor

0 - 5 jaar 1

6 - 10 jaar 2

11 - 15 jaar 3

16 - 20 jaar 4

> 20 jaar 5

  • Brutowinstpercentage. Het gerealiseerde brutowinstpercentage wordt gerelateerd aan het normpercentage dat voor soortgelijke bedrijven van toepassing is en jaarlijks door het Bedrijfschap Horeca wordt gepubliceerd.

De achterliggende gedachte hierbij is dat een goed percentage aangeeft dat er sprake is van een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De goodwill is dan als volgt te bepalen:

Overwinst X Factor levensduur X Gerealiseerde brutowinst = Goodwill

Norm brutowinst

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens