Vanaf 26 juni gaat stap 4 van het openingsplan in. Alle deuren mogen open en 1,5 m afstand blijft de norm. Wat betekent dit voor jou als horecaondernemer? En welke voorwaarden gelden er voor discotheken en evenementen? Wij hebben de meestgestelde vragen én antwoorden voor je op een rij gezet.

Met welke maatregelen moet ik vanaf 26 juni nog rekening houden?

  • Een vaste zitplaats is verplicht. Dit mag ook een zitplaats aan de bar zijn
  • Voor alle gasten geldt 1,5 meter afstand onderling, behalve uit hetzelfde huishouden
  • Registratie en gezondheidscheck zijn verplicht

Horecabedrijven mogen de reguliere openingstijden voeren. Er geldt geen maximum aantal gasten. Zelfbediening en buffetten zijn weer mogelijk. Entertainment zoals liveoptreden of videoschermen voor voetbalwedstrijden zijn toegestaan. Gasten moeten wel blijven zitten.

  • Met coronatoegangsbewijzen mag 100% van de reguliere capaciteit gebruikt worden. Dan hoeven bezoeker geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. En is een vaste plek niet verplicht.

Hoeveel personen mag ik toelaten?

In alle horecabedrijven mag 100% van de capaciteit worden gebruikt. Wel moet je er rekening houden dat de 1,5 meter afstand nog steeds geldt. Er geldt ook geen maximale groepsgrootte meer. Alleen gasten vanuit hetzelfde huishouden of kinderen tot en met 12 jaar mogen bij elkaar aan tafel zitten binnen 1,5 meter.

Welke versoepelingen zijn er met testen voor toegang?

Indien je gaat werken met testen voor toegang dan hoeven de gasten geen vaste zitplaats meer te hebben. Ook vervalt dan de verplichting om 1,5 meter afstand te houden.

Indien je werkt met testen voor toegang geldt dit voor de gehele locatie. Je mag niet de ene zaal wel en de andere zaal niet. Je kunt per dag (24 uur) wisselen tussen wel en geen gebruik maken van toegangstesten. Dus bijvoorbeeld in het weekend wel en doordeweeks niet.

Hoe werkt het testen voor toegang?

De gast kan zich gratis laten testen bij een van de teststraten. De negatieve testuitslag slaat hij op in de CoronaCheck app. De uitslag is 40 uur geldig.

De testuitslag wordt via de CoronaCheck-app omgezet in een digitaal coronatoegangsbewijs (QR-code), die aan de deur moet worden gecontroleerd door de ondernemer met de CoronaCheck Scanner app. Het is ook mogelijk om een geprint toegangsbewijs aan te maken. Dat kan via www.coronacheck.nl.

Vanaf 1 juli kan ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs worden opgenomen in de app. Deze zijn dan ook geldig als coronatoegangsbewijs.

Hoe gaat handhaving controleren op toegangstesten?

Het moet duidelijk zijn voor het publiek en de handhaving dat er wel of niet wordt gewerkt met het coronatoegangsbewijs. Dat geldt dan voor een periode van 24 uur en voor het hele bedrijf. Bij de ingang moet er worden gecontroleerd met de CoronaCheck app.

Is entertainment toegestaan?

Mogen wij het EK voetbal uitzenden aan onze gasten? Een vraag die afgelopen periode bij veel horecaondernemers speelde. Goed nieuws: vanaf aanstaande zaterdag mogen onze jongens van Oranje ook weer op de televisies in de horeca schitteren!

De overheid heeft besloten dat vanaf zaterdag 26 juni 2021 entertainment in de horeca weer is toegestaan. Zo mogen de televisies weer aan, er kan weer een optreden door een zanger worden gegeven en de lokale Pub quiz mag ook weer van start. Vergeet niet om bij het gebruik van grote (beamer) schermen buiten even contact op te nemen met de gemeente.

Hoe zit het met de artiesten die komen optreden? Moeten deze ook getest zijn?

Bij een opening met coronatoegangsbewijs geldt dat bewijs alleen voor de gasten/bezoekers die een kaartje kopen. Dat geldt niet voor de artiesten of medewerkers. Daar blijft wel het advies je regelmatig te testen en de hoofdregel om met klachten thuis te blijven.

Is cateren op locatie weer toegestaan? Welke regels gelden er?

Cateren op locatie mag, mits ook daar de gasten geplaceerd worden en 1,5 meter afstand houden. De organisator is verantwoordelijk maar ook een cateraar heeft verantwoordelijkheid naar zijn medewerkers en hun werkomgeving. Overigens mogen buffetten weer, mits er sprake is van doorstroom en 1,5 meter afstand.

Mogen wij ons buffet weer openen?

De buffetten in de horeca mogen vanaf zaterdag 26 juni 2021 weer geopend worden. Na een lange periode waarin zelfbediening niet was toegestaan, is dit vanaf aanstaande zaterdag weer mogelijk.

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het opzetten van een veilige omgeving, draag zorg voor duidelijke looproutes, zorg dat er niet teveel gasten tegelijkertijd bij het buffet staan en waarborg de 1,5 meter afstand tussen de gasten; aan tafel maar ook bij het buffet.
Doordat zelfbediening weer is toegestaan mogen de gasten ook weer drankjes bij de bar ophalen.

Mag darten en biljarten weer in de horeca?

Er geldt nog steeds placeren naar zitplaatsen. In ieder geval geldt hoe dan ook 1,5 meter onderling afstand. Als je gasten toelaat met toegangsbewijzen, dan kunnen ze ongehinderd darten en biljarten. Kies je daar niet voor, dan moeten de gasten een zitplaats hebben en afstand houden. In die situatie is darten en biljarten alleen toegestaan als het als sport gezien wordt in een aparte ruimte.

Moet het personeel een mondkapje dragen?

Met de versoepelingen van 26 juni 2021 vervalt de mondkapjesplicht voor publieke binnenruimten. Dit brengt met zich mee dat er ook in de horeca geen mondkapjes meer gedragen hoeven te worden door het personeel en de gasten.
De mondkapjesplicht blijft enkel gelden in het voortgezet onderwijs, het openbaar vervoer en ander bedrijfsmatig personen vervoer.

Hoe om te gaan met rijvorming buiten voor een club. Discotheek?

Als ondernemer ben je verantwoordelijk dat gasten die in de rij staan te wachten om naar binnen te gaan zich houden aan de basismaatregelen. Dit vervalt pas op het moment als de gasten naar binnen gaan, na check op een geldig coronatoegangsbewijs.

Moet personeel ook getest worden wanneer je gebruik gaat maken van het systeem toegangstesten?

Alleen bezoekers moeten zich laten testen voor toegang.

Het dringende advies is dat werknemers en vrijwilligers frequent een zelftest afnemen, bij voorkeur direct voorafgaand aan de activiteit van Testen voor Toegang en in ieder geval niet langer dan twee dagen daaraan voorafgaand.

Mag ik gasten die geen test laten doen een sneltest aan de deur laten doen zodat ze toch naar binnen mogen?

Nee, de test moet zijn gedaan op een aangemelde testlocatie.

Meer informatie testen voor toegang