Per 5 juni worden de coronamaatregelen voor eet- en drinkgelegenheden versoepeld. Welke voorwaarden en regels gelden er precies? KHN heeft de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Als mensen binnen aan een tafel moeten zitten, mogen zij dan wel even naar het buffet lopen (dus mag zelfbediening)?

Nee, zelfbediening is niet toegestaan. Dat betekent ook dat een buffet (zoals bijvoorbeeld in een wokrestaurant, of een ontbijtrestaurant) niet kan. Een afhaalloket kan wel, maar dan mag je niet ter plekke aan een tafel gaan zitten want dan was het zelfbediening.

Is een ontbijtbuffet Corona Proof single use verpakt vanaf 5 juni nu toegestaan?

Je kan dat zien als afhaal. Dus laten bestellen door de gast en bij een loket/buffet ophalen. Maar de gast kan het dan niet aan een tafel ter plekke nuttigen. Want dan was het zelfbediening.

Mogen mensen aan de bar plaatsnemen?

Nee, dit is niet toegestaan. Er wordt niet uitgelegd waarom dit zo is. Het is aannemelijk dat dit ter bescherming van het personeel is, en om te stimuleren dat er gegeten wordt.

Hoe mag een 4-tje aan tafel zitten? Vorige keer mocht een tweetal dicht bij elkaar met 1,5 m tegenover een ander tweetal.

Dat is hetzelfde gebleven. Personen uit één huishouden hoeven geen afstand te houden, anderen wel. Dus bij 2 stellen zit het ene stel op 1,5 m afstand van het andere stel.

Hoe werkt het systeem van 2x shift? Waarom is deze regel bedacht en geldt dit alleen voor diner (na 18 uur)?

De voorwaarde voor het openen van horeca binnen is dat er 2 shifts per tafel zijn vanaf 18.00 uur. Dat betekent dat er op 1 avond 2x een groep mensen binnen wordt gelaten op een vast tijdstip. Bezoekers van shift 1 komen zo niet in contact met bezoekers van shift 2. Dit is zo bepaald om de horecaondernemer de ruimte te geven om de bezoekersstroom goed te kunnen regelen.

Mag er weer fysiek vergaderd worden? En met welke groepsgrootte?

Groepsverbanden tot 50 personen die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties zijn verder mogelijk, mits de 1,5 meter afstand en andere eisen worden gevolgd. De noodzakelijkheid van de activiteit moet voor een van die doelen vast staan.

In stap 3 van het openingsplan wordt het maximum aantal bezoekers per ruimte verhoogd van 30 personen naar 50 personen. Het gaat hier alleen om ruimtes met zitplaatsen, zoals theaters en restaurants. Dit gebeurt alleen als dit volgens de 1,5m afstandsnorm mogelijk is. Voor grote theaters, concertzalen, popzalen, bioscopen, congreszalen en evenementenhallen met meer dan 1000 zitplaatsen geldt een alternatieve bezoekersnorm. Bij beschikbaarheid van 1000 zitplaatsen of meer geldt een maximum bezoekersaantal van 250 als dit volgens de 1,5m afstandsnorm mogelijk is.

Geldt het aantal van 50 personen voor alle gasten of mag ik 50 logies gasten hebben en nog eens 50 van buiten?

Het is 50 personen per zelfstandige ruimte. Dus je kan bijvoorbeeld hotelgasten in de ene ruimte ontvangen en mensen van buitenaf in een andere ruimte. In ieder geval bij elkaar opgeteld in 1 ruimte niet meer dan 50 personen.

Valt een bruiloft ook in de categorie 50 gasten voor diner en borrel, zittend op 1,5m?

De Rijksoverheid onderscheidt de trouwceremonie en het bruiloftsfeest. De ceremonie mag vanaf 5 juni met maximaal 50 mensen. Dit geldt dus alleen voor de huwelijksplechtigheden gasten met een aantal personen. Feesten en diners rond bruiloften zijn nog niet mogelijk. Er geldt een verbod op reserveren voor meer dan 4 personen. Entertainment als live optreden, dj enzovoort is voor de horeca-activiteit nog steeds niet toegestaan.

Ik heb al een TV hangen in het bedrijf. Mag ik daar ook geen EK op uitzenden?

Dit is inderdaad nog niet toegestaan. Entertainment moet uit. Wel wordt achtergrondmuziek van maximaal 60db toegestaan.

Er is gesproken over dringend advies om bedienend personeel 2x per week preventief te laten testen middels zelftest. Wat voor test moet dat zijn? Kosten?

De vraag om 2x per week zelftest voor personeel is nieuw. KHN bestudeert de nieuwe informatie voor 5 juni 2021 en komt met een update op vragen en antwoorden voor openstelling 5 juni 2021 inclusief een nieuw protocol horeca.

Wat te doen als een hotelgast met duidelijke corona symptomen wil inchecken?

Bij klachten worden reizigers geadviseerd het reisverblijf niet te verlaten, contacten te vermijden en zich te laten testen bij de GGD. Als ze positief getest worden, moeten ook reizigers in isolatie. Huisgenoten/reisgenoten moeten in quarantaine. Mensen met klachten mogen niet reizen. Kosten van isolatie/quarantaine zijn voor de reizigers. Als de locatie waarin de reizigers verblijven niet geschikt is voor isolatie/ quarantaine, ondersteunt de GGD bij het vinden van een geschikte locatie.