Wanneer je een zzp'er in dienst neemt, wil je duidelijkheid over de relatie. Hoe kun je dit regelen? KHN geeft antwoord.

Wanneer je een overeenkomst met een zzp´er aangaat, moet je voorkomen dat deze achteraf wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is een systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De wet DBA heeft gevolgen voor ondernemers die zelfstandigen (zzp’ers/freelancers) inhuren. Voorheen gaf de VAR-verklaring duidelijkheid over de arbeidsrelatie, maar nu kunnen opdrachtgevers (bedrijven) en zelfstandigen een overeenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie. Zo leg je vast dat er geen sprake is van een dienstverband. En je spreekt af dat je geen loonheffingen hoeft in te houden en af hoeft te dragen.

Voorbeeldovereenkomsten Belastingdienst

Je kunt gebruikmaken van door de Belastingdienst opgestelde voorbeeldovereenkomsten. Als je deze voorbeeldovereenkomsten gebruikt en ook volgens deze overeenkomsten samenwerkt, weet je zeker dat je geen loonheffing hoeft in te houden en te betalen. Je bent niet verplicht om de voorbeelden van de Belastingdienst te gebruiken, maar als je een eigen overeenkomst maakt, is het verstandig deze vooraf aan de Belastingdienst voor te leggen.

Er zijn twee voorbeeldovereenkomsten die van toepassing kunnen zijn:

  • Geen werkgeversgezag, opgesteld door de Belastingdienst, VNO-NCW en MKB Nederland samen.
    Deze modelovereenkomst is gericht op situaties waarin het werkgeversgezag ontbreekt. Dat betekent onder andere dat de opdrachtnemer het werk naar eigen inzicht en zonder toezicht of leiding van de opdrachtgever kan doen.
  • Tussenkomst, opgesteld door de Belastingdienst, VNO-NCW en MKB Nederland samen.
    Deze modelovereenkomst kun je gebruiken als de opdrachtnemer via een intermediair werkt voor een derde. Er is geen werkgeversgezag, geen leiding en geen toezicht door een derde. Daarnaast is in deze modelovereenkomst geregeld wanneer mag worden aangenomen dat een opdrachtnemer als zelfstandige werkt.

Let op! Tot 2024 is er nog een derde model dat van toepassing kan zijn, namelijk de modelovereenkomst vrije vervanging. Hierbij kan de opdrachtgever zich vrij laten vervangen. Dit model vervalt per 1 januari 2024. Werk je nog met deze modelovereenkomst, zorg dan dat je de arbeidsrelatie opnieuw beoordeelt en pas waar nodig aan. Meer informatie is te vinden op de site van de Belastingdienst.

    Let op:

    Niet elke medewerker kan als zzp'er worden aangemerkt. Een zzp´er heeft over het algemeen meerdere opdrachtgevers. Om te voorkomen dat er een arbeidsrelatie is, mag er geen gezagsverhouding zijn. Dat wil zeggen dat de werkgever niet tot in de puntjes mag zeggen welke werkzaamheden er moeten gebeuren. Als laatste zou de ZZP´er in theorie iemand anders kunnen sturen om de afgesproken opdracht uit te voeren.

    Als zzp´er kan bijvoorbeeld worden ingezet een kok die zelfstandig verantwoordelijkheid heeft over menu en inkoop en dergelijke, of een dj, of een tijdelijke bedrijfsleider. In de reguliere bediening en ondersteunende keukenfuncties wordt inzet van een zzp´er al moeilijker omdat de taken en werktijden specifieker omschreven zijn en daarmee het risico wordt gelopen dat er een gezagsrelatie is (en dus een arbeidsrelatie).

    Meer informatie?

    Meer informatie en voorbeeldovereenkomsten vind je op de website van de Belastingdienst.

    In de overeenkomsten zijn de bepalingen geel gemarkeerd die maken dat er geen sprake is van loondienst. Daarom mag je deze bepalingen niet aanpassen. De andere bepalingen kun je wel zelf aanpassen en je kunt ook bepalingen toevoegen, zolang deze niet tegenstrijdig zijn met de geel gemarkeerde bepalingen. Het is belangrijk dat de zzp'er ook conform de bepalingen van het modelcontract werkt.

    Wet uitgesteld

    Het lijkt erop dat momenteel niet actief wordt gehandhaafd op de Wet DBA. Dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt, behalve voor kwaadwillenden. Dit zijn bijvoorbeeld zzp’ers en opdrachtgevers die een duidelijke werkgevers-werknemersrelatie hebben en het duidelijk is dat het geen zelfstandige ondernemer betreft. Via de site van de belastingdienst kan worden bekeken wanneer er sprake is van loondienst.

    Lees ook

    Waar moet je op letten als je zzp’ers inhuurt via bureaus zoals Temper Works?

    Vragen?

    Bel KHN Advies: 0348 48 94 89 of mail khnadvies@khn.nl.

    Direct advies nodig?

    We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

    Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

    Contactgegevens