In de horeca-cao zijn een aantal nieuwe roostervoorschriften vastgelegd. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het maken van een werkrooster?

Bij het maken van een rooster dien je rekening te houden met de Arbeidstijdenwet. Hierin zijn de maximale werktijden, pauzes en minimale rusttijden vastgelegd. Deze zijn overzichtelijk opgenomen in bijlage I van de cao.

Nieuwe situatie vanaf 2022: het werkrooster dien je drie weken van tevoren bekend te maken.

Bij noodzakelijke bedrijfsomstandigheden, bijvoorbeeld bij ziekte van collega’s, kun je in overleg met de medewerkers het rooster wijzigen. Voorheen diende je dit nieuwe werkrooster twee weken van tevoren bekend te maken, maar in de nieuwe situatie moet dit drie weken van tevoren. Uitgangspunt bij het werkrooster is een gemiddelde 5-daagse werkweek en - indien mogelijk - vaste wekelijkse vrije dagen.

Nieuwe situatie vanaf 2022: medewerkers hebben in ieder geval eenmaal per twee weken recht op tenminste twee aaneengesloten rustdagen.

De horeca-cao regelt dat je een medewerker op alle zondagen mag inroosteren. Een medewerker kan voor 13 zondagen per periode van 12 maanden vrij vragen. Je moet hiermee instemmen indien de bedrijfsomstandigheden dit mogelijk maken.

Bekijk ook

  • Bekijk ook het roosterprogramma 2022: een hulpmiddel waarmee je jouw personeel snel en efficiënt kunt inroosteren.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens