Wim de Klerk en Sven Beijk van Panenka in Rotterdam

Concept: classy sportsbar met live sportuitzendingen

Wat begon als een grap is voor Wim de Klerk en Sven Beijk sinds oktober 2015 levensecht. Zij openden de enige sportsbar van Rotterdam: Panenka.

Buiten de deur sport kijken kan vaak in een bruine kroeg of in een typisch Amerikaanse bar. Dat moet anders kunnen vonden Wim en Sven. Sven: “Het begon als een grap. Maar op een gegeven moment fietste Wim langs ons droompand en waren we de vergunningen aan het regelen.”

Nu zijn de heren de trotse eigenaar van Panenka, een classy sportsbar in het centrum van Rotterdam. Wim: “We wilden iets doen wat we zelf heel tof vinden. We hebben ons eigen kindje gecreëerd. Het mooie is: sport is er altijd. Als de Nederlandse voetbalcompetitie is afgelopen, begint het Europees Kampioenschap of heb je de Olympische Spelen. Wij zenden alles uit: van Formule 1 tot basketbalwedstrijden. Van elke kruk of stoel in de zaak heb je goed zicht op de tv’s. En onze sfeervolle tribune maakt het plaatje compleet. Verder onderscheiden we ons door kwaliteit. We schenken geen standaard gedistilleerde dranken, maar hebben unieke rum en gins. En natuurlijk hebben we een groot assortiment met speciaalbieren. En de kaart is niet ingewikkeld, maar gewoon goed.”

Rasechte Rotterdammers
Er is nooit twijfel geweest waar de sportbar zou komen. Wim: “Wij zijn allebei rasechte Rotterdammers. Daar liggen onze roots. Die zaak moest dus in ‘onze’ stad komen.” Sven: “Het pand was verder geschikt omdat het al leeg stond. We hoefden dus geen peperduur concept over te kopen. En het heeft meerdere ruimten, ideaal voor de verschillende schermen. Het is een oud herenpand met smaakvolle ornamenten dat past bij de uitstraling van een classy sportsbar voor mannen.”

Bekt lekker
De Panenka-strafschop is wereldberoemd. Wim: “Elke sportliefhebber weet wat Panenka betekent: de wereldberoemde stiftpenalty van de gelijknamige Tsjechische voetballer. De naam staat voor het tonen van lef, voor bravoure. Maar Panenka bekt ook gewoon lekker. Soms komen er mensen bij ons binnen die alleen maar even willen kijken. Want ze hebben gehoord dat het zo mooi is. Alsof we een museum zijn. Natuurlijk hoop je dan dat ze ook een biertje bestellen.”

Publiek
Panenka heeft veel vaste gasten. Wim: “Sport kijken is over het algemeen meer voor mannen. Maar vrouwen zijn ook welkom. Doordeweeks zien we vooral mannen. Maar op vrijdag en zaterdag hebben we een heel gemêleerd publiek. Veel Rotterdammers natuurlijk. En we hebben ook een vaste groep Engelsen en wat gasten uit de haven die hier wekelijks sport komen kijken. Maar ook toeristen uit Spanje en Duitsland die bij ons naar de competities uit hun thuisland kijken.”

Game over
Sven en Wim hebben vaak hun plannen moeten aanpassen. Wim: “Een goede voorbereiding is alles! Sta open staan voor kritiek en laat je vooral adviseren. Wij hebben zelf zoveel geleerd van andere, meer ervaren horecaondernemers. Wij zijn allebei bedrijfsleider geweest in de horeca, maar dat is totaal anders dan zelf ondernemen. Er is maar één ding belangrijk en dat is je zaak. Een belangrijke tip: onderscheid je. Als je iets in de horeca begint, zorg dan dat je ergens het beste in bent. Doe je dat niet, dan is het vaak snel game over.”

Panenka is voor de heren één groot en spannend avontuur. Wim: “Elke laatste dag van de maand is weer spannend. Wat is het resultaat en hoe zijn de cijfers. Tot nu toe gaat het top. We gaan hier nog heel lang met onze gasten van live sport genieten. Over vijf jaar hopen we dit nog steeds te zeggen. En misschien vind je dan ook wel een Panenka in Amsterdam of Utrecht. Who knows...”

Terug
Download de gratis KHN App

https://twitter.com/khn 787936653616742400