Crowdfunding

Crowdfunding of crowdfinancing is een verzamelbegrip voor allerlei initiatieven om een project te financieren zonder financiële tussenpersonen (zoals de bank). De crowd bestaat uit een groep individuen die relatief kleine bedragen investeren. Een ondernemer presenteert zijn plan of product via zijn website of een crowdfundingplatform om zo investeerders aan te trekken.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van crowdfunding:

  • Lenen
  • Verkoop van aandelen
  • Donaties
  • Rewards (‘beloning’ met niet-financiële tegenprestaties)

Door deze manier van financieren zijn ondernemers niet meer afhankelijk van de bank en kunnen er ook kleine bedragen gerealiseerd worden. Een extra voordeel is over het algemeen de betrokkenheid van de investeerders bij de onderneming. Vooral als het gaat om investeerders uit het eigen netwerk. Rente kan ook worden uitbetaald in goederen of diensten (zoals diners, waardebonnen of overnachtingen).

Platforms

Er zijn tegenwoordig diverse crowdfundingplatforms waar een ondernemer gebruik van kan maken. Op het platform wordt de financieringsvraag gepubliceerd en via het platform kunnen mensen geld ter beschikking stellen aan de ondernemer. Er is een direct contact tussen de investeerders en ondernemers. Een crowdfundingplatform helpt ondernemers met draaiboeken, formats en coaching.

Wetgeving

Diverse platforms hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een vergunning of ontheffing ontvangen. Deze zijn te vinden in een register op de website van de AFM.

Horeca Crowdfunding Nederland

Horeca Crowdfunding Nederland is het enige crowdfunding platform dat zich uitsluitend richt op de financiering van horeca(gelieerde) bedrijven. Crowdfunding is mogelijk voor starters, herfinanciering en uitbreidingsfinanciering. Het platform is geschikt voor aanvragen van startende en gevestigde horecaondernemers met behoefte aan (her)financiering. Elke financieringsaanvraag wordt beoordeeld door ervaren horecaprofessionals. Bijkomend voordeel van crowdfunding is de ‘free publicity’ voor uw bedrijf, wat leidt tot nieuwe ambassadeurs. KHN-leden ontvangen na een succesvolle financiering via Horeca Crowdfunding Nederland de behandelingsfee van € 295 retour. Kijk voor meer info op khn.nl/horecacrowdfunding.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Antwoordvoorbedrijven.nl

Terug
Enquete
Doe de Personeelsscan
KHN Energiewet App banner

https://twitter.com/khn 787936653616742400