‘Echte’ assistentiehond of ‘vermomde’ huishond?

 

Assistentiehonden mogen in geen enkele horecagelegenheid meer worden geweigerd. Maar hoe weet je wanneer je met een echte assistentiehond te maken hebt?

 

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-verdrag inzake rechten voor mensen met een handicap in Nederland. Het VN-verdrag bepaalt dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als ieder ander op het gebied van wonen, onderwijs, scholing, vervoer, werk, goederen en diensten. Dit betekent ook dat personen die zich laten assisteren door een assistentiehond niet meer geweigerd mogen worden in openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen, theaters en winkels. Daarbij kunnen hotels en restaurants niet langer assistentiehonden de toegang ontzeggen op grond van hygiëneregels. 

Wat zegt de Hygiënecode?

Sinds 2016 is er een nieuwe Hygiënecode van kracht waarin duidelijk staat vermeld dat assistentiehonden toegang moeten hebben tot restaurants, ook die met een open keuken en buffetrestaurants. “Nu is het zo dat iemand met een blindengeleidehond echt niet met zijn hond én een herkenningsstok én een bord langs een buffet zal lopen”, legt Monique Velten van KNGF Geleidehonden uit. “Honden die door ons zijn opgeleid, hebben geleerd om rustig onder tafel te liggen in een restaurant.”

Hoe herken je zo’n assistentiehond?

Blindengeleidehonden, hulphonden, autismegeleidehonden, buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS)… Er zijn nogal wat assistentiehonden actief tegenwoordig. Alleen is het bij lang niet iedereen zichtbaar of de baas van de hond een beperking heeft of niet. Bij mensen die rolstoelafhankelijk zijn en een assistentiehond bij zich hebben, moge het duidelijk zijn. Van iemand die gebruikmaakt van een epilepsiehond of een buddyhond is de beperking een stuk minder zichtbaar.

Standaardisering van assistentiehonden

Hoe herkent u nu een professioneel getrainde assistentiehond? Monique Velten: “Het is op dit moment helaas zo dat er niet bewezen kan worden of iemand een officiële assistentiehond bij zich heeft. Op Europees niveau wordt er gewerkt aan standaardisering die daar duidelijkheid in moet scheppen. Onze cliënten kunnen hun KNGF-hond in ieder geval identificeren aan de hand van een speciale pas. Daarnaast zijn ze te herkennen aan ons logo op hun dekje of geleidetuig.” 

Voor nu blijft het soms dus gissen met wat voor hond je te maken hebt. “Je kunt nagaan of hulphonden afkomstig zijn van geleidehondenscholen die zijn aangesloten bij officiële federaties”, geeft Monique Velten als tip. “KNGF Geleidehonden is bijvoorbeeld aangesloten bij de Internationale Federatie van Geleidehondenscholen en de Internationale Federatie van Assistentiehonden.”

Terug
Enquete
Doe de Personeelsscan
KHN Energiewet App banner
Zoek op thema