Hoe hou ik een echt briefje van 20 euro en een vals briefje uit elkaar?

Sinds 25 november 2015 is er een nieuw biljet van 20 euro in omloop. Na de 5 en 10 euro is dit het derde biljet van de Europa-serie dat het Eurosysteem invoert met vernieuwde en verbeterde echtheidskenmerken. 

Echtheidskenmerken
Of u het echte briefje van 20 in uw handen heeft, kunt u checken met de ‘VOEL, KIJK en KANTEL’-methode.

  1. VOEL het papier. Dat knispert. En VOEL de inkt. De streepjes aan de linker- en rechterkant van het biljet, de hoofdafbeelding, de letters en het waardecijfer voelen dikker aan.
  2. KIJK of u het portret van Europa, het waardecijfer en de hoofdbeelding ziet als u het biljet tegen het licht houdt.
  3. KANTEL het biljet en u ziet vanalles oplichten en verschijnen zoals een smaragdgroen cijfer, een hologram en een portretraampje met Europa erin.

Download brochure echtheidskenmerken 20 eurobiljet

Digitaal controleren echtheid
Wist u trouwens dat u met de 'Echt of vals app' van de Nederlandsche Bank zelf eurobiljetten digitaal kunt controleren op echtheid? De app is beschikbaar voor de Apple iPhone 5 en nieuwere versies. Aan de Android-versie wordt gewerkt.

Tip KHN
KHN adviseert u om in ieder geval tijdig uw detectie-apparaten voor vals geld te updaten. De ultravioletcheck alleen is bij het nieuwe eurobiljet niet meer voldoende. Dus vraag uw leverancier hoe u de nieuwste software op uw apparaten zet.

Over DNB
De Nederlandsche Bank (DNB) informeert uitgebreid over euro-biljeten.

Terug
Zoek op thema