Verbod gratis plastic tasjes per 1 januari 2016

Sinds 1 januari 2016 mag u plastic tassen niet meer gratis verstrekken aan uw gasten. Dat is op 17 december 2015 tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer besloten. Wat betekent dat voor u?

Waarom het verbod?
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met het verbod de consument aansporen om zijn/haar eigen tas te gebruiken en zo het milieu minder belasten. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu): "Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen."

Wat betekent dit voor u?
Geeft u gasten een plastic tas mee? Dan moet u vanaf 1 januari 2016 hiervoor een bedrag vragen. De hoogte van dat bedrag mag u zelf bepalen. Dat kan dus al vanaf € 0,01. Ook kunt u overstappen op een ander materiaal zoals papieren tassen. Deze mag u wel gratis meegeven. 

Lobby KHN
In de aanloop naar deze wet heeft KHN bij het ministerie gepleit voor een uitzondering voor de plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege voedselveiligheid. Het ministerie heeft echter besloten om het verbod zo eenduidig mogelijk te houden en geen uitzondering voor de horeca te maken. Door inzet van KHN is het vaste bedrag van €0,25 van de baan. U mag dus zelf bepalen welk bedrag u voor de tas vraagt.

Handhaving
Het verbod op de gratis plastic tasjes zal in het begin terughoudend worden gehandhaafd. Bij overtreding riskeren ondernemers een tik op de vingers van inspecteurs. Bij herhaling is een boete mogelijk.

Veelgestelde vragen

 • Geldt het verbod van plastic tasjes ook voor afhaalbedrijven?
  Ja, ook voor afhaalmaaltijden moet u een bedrag vragen voor de tas.
 • Geldt het verbod van plastic tasjes ook voor snackbars?
  Ja, voor alle verkooppunten, dus ook horeca
 • Wat is de boete als ik me er niet aan hou?
  De boete is afhankelijk van de economische meerwaarde die u heeft genoten door het gratis weggeven van de tas. Wat dat precies betekent is nu nog niet duidelijk. Er wordt nog niet gelijk een boete uitgeschreven.
 • Hoe informeer ik mijn klanten? Zijn er stickers of posters die ik in mijn zaak kan hangen?
  Op de site van de Rijksoverheid kunt u materiaal zoals banners en posters downloaden waarmee u aandacht kunt vragen voor het verbod op gratis plastic tassen.


Meer weten?

Staat uw vraag er niet bij? U kunt met vragen contact opnemen met de Rijksoverheid. U kunt uw vraag telefonisch stellen via het telefoonnummer 1400. Dit kan op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 uur. U betaalt voor dit nummer alleen de gebruikelijke belkosten. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar: +31 77 4656 767. Of u kunt uw vraag stellen via het contactformulier.

Bent u doof of slechthorend? Via de bemiddelingsdienst van KPN Teletolk kunnen doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking met ons bellen met tekst, spraak en beeld. In een factsheet van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vindt u meer informatie op over het verbod op gratis plastic tas.

Terug
Enquete
Doe de Personeelsscan
KHN Energiewet App banner
Zoek op thema