Roken en rookruimten in de horeca

Anti-rookclub Clean Air Nederland heeft de Nederlandse Staat gedaagd voor de rechter om rookruimtes in de horeca te verbieden. Al eerder liet KHN weten dat de horeca gastvrij moet blijven voor rokers en niet-rokers. Juist door rookruimtes in scholen, ziekenhuizen, ministeries én ook in de horeca blijft er ruimte voor de rokers in Nederland.

Volgens KHN-voorzitter Willemsen zijn rookruimtes vooral belangrijk voor cafés en discotheken: "25% van de bevolking rookt en die willen wij als horeca ook kunnen servicen.  Een belangrijk deel van de bezoekers van cafés en discotheken zijn rokers. Op deze manier kunnen zij gastvrij blijven naar deze groep. Rookruimtes zijn dé manier om zowel rokers als niet-rokers te kunnen bedienen. Onze ondernemers hebben hier ook in geïnvesteerd."

Horeca al rookvrij
Volgens KHN ís de horeca al rookvrij, juist als gevolg van de rookruimtes. De mogelijkheid om een rookruimte te maken moet gewoon blijven. “Wat ons betreft is er voor iedereen plek in de horeca: rokers én niet-rokers. Als Clean Air Nederland een rookvrij Nederland wil dan moet zij zich richten op een algeheel verbod op de verkoop van tabaksproducten. Dan incasseert de staat ook het verlies op accijnzen. Maar pak niet de sector die rokers wil faciliteren, wat nu het geval is." aldus Willemsen. 

Terug