Download de gratis KHN App

Zout in de horeca

Zoutwatminderkunnen? Aan die vraag wil de horeca graag voldoen. Want de horeca wordt steeds bewuster van het gebruik van zout in gerechten en producten. Te veel zout kan voor iedereen nadelige gevolgen hebben. Het is belangrijk bewust te zijn van het gebruik van zout.

De vraag naar zoutloos en zoutarm producten en gerechten neemt steeds meer toe. Er worden door en voor verschillende doelgroepen verscheidene activiteiten op het gebied van zoutvermindering georganiseerd. Deze worden natuurlijk van harte ondersteund door de horeca. Want de horeca is bewust gastvrij.

Tips voor de horeca

Zoutloos of zoutarm koken hoeft niet moeilijk of minder smaakvol te zijn. U kunt bij de bereiding van uw producten en gerechten de toevoeging van zout reduceren.

Vervang zout, gebruik smaakmakers 

  • Groene kruiden (o.a. basilicum, bieslook, dille, lavas, oregano, peterselie, rozemarijn)
  • Specerijen (o.a. kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper)
  • Gember, ui, knoflook en mosterdzaad
  • Pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten
  • Azijn, wijn

Er is zout verkrijgbaar dat minder natrium en meer kalium bevat, al dan niet met andere mineralen, zoals magnesium. Deze mineraalmengsels kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Mineraalmengsels die jodium bevatten, hebben de voorkeur.

Let op het zoutgehalte op verpakkingen
U kunt bij inkoop in supermarkt of groothandel letten op het zoutgehalte van voedingsmiddelen. Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen de ingrediëntendeclaratie en de voedingswaardedeclaratie. Bij de ingrediëntendeclaratie wordt de ingrediënten (maar niet de hoeveelheden) genoemd. Het ingrediënt zout kan als 'zout', 'bakkerszout' (indien jodium in hogere hoeveelheden is toegevoegd) of 'keukenzout' staan omschreven. Ook kunt u bij uw leveranciers navraag doen naar de beschikbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen met een lager zoutgehalte.

Wees alert
Natrium is de voedingsstof in het ingrediënt zout. In de voedingswaardedeclaratie op de verpakking wordt dan ook het natriumgehalte vermeld en niet het zoutgehalte. Wees alert, want 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout. Kies voor het product dat het minste natrium bevat.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over zoutloos of zoutarm eten op onderstaande websites:

Terug

https://twitter.com/khn 787936653616742400