Reageer op signalen van mensenhandel

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie en KHN zetten zich gezamenlijk in voor de strijd tegen mensenhandel. In opdracht van deze drie partijen is een voorlichtingsfilm gemaakt die hotelpersoneel bewust moet maken van illegale hotelprostitutie en mensenhandel.

De film met de titel ‘Please Disturb', een verwijzing naar de bekende deurhangers in hotels, visualiseert signalen van mensenhandel. Het vertelt het levensverhaal van Sonja, een slachtoffer van gedwongen prostitutie, vertolkt door een actrice. Wanneer dergelijke aanwijzingen worden herkend kan het hotelpersoneel overgaan tot actie en de politie alarmeren. Het gaat bij deze signalen bijvoorbeeld om een vrouw alleen op een kamer, die veel aanloop krijgt van mannen. Of om een grote vraag naar handdoeken en schone lakens en veel condooms in de prullenbak. Vaak zijn het Oost-Europese vrouwen in de leeftijd tussen de 18 en 30 jaar.

Gastvrijheid en veiligheid

Per jaar bezoeken miljoenen mensen hotels. Hoteliers bieden gastvrijheid en veiligheid. Helaas wordt er van deze gastvrijheid ook misbruik gemaakt in de vorm van illegale prostitutie en mensenhandel. Koninklijke Horeca Nederland wil samen met politie en OM er alles aan doen om deze ernstige vorm van mensenhandel te bestrijden. De hotelsector wil een fatsoenlijke sector zijn en keurt mensenhandel en illegale prostitutie ten strengste af.

Voor hotelpersoneel bestaat al langer een signalenkaart met signalen van mensenhandel en illegale prostitutie. Ook hebben politiemensen een groot aantal workshops verzorgd voor hotelpersoneel.

Voor het OM is de aanpak van mensenhandel een topprioriteit. Het Landelijk Parket doet permanent strafrechtelijk onderzoek naar mensenhandel. Daarnaast zoekt het OM mogelijkheden om andere (overheids)organisaties en branches te mobiliseren. Mensenhandel is moderne slavernij. Het is een misdrijf dat een zeer ernstige inbreuk maakt op de menselijke waardigheid en dat de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers op grove wijze schendt. De film 'Please Disturb' zal worden gebruikt tijdens trainingen voor hotelpersoneel.

Veiligheidskaarten

KHN heeft in samenwerking met de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie een aantal veiligheidskaarten ontwikkeld. Hierop staan op de voorkant duidelijke pictogrammen en tips wat te doen bij mogelijke mensenhandel.