De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een analyse van KHN. Het aantal werkenden in de horeca (+30%) en de economische toegevoegde waarde (+61%) stegen sterker dan het gemiddelde van de Nederlandse economie. Ook het aantal traditionele horecazaken steeg excessief: In de afgelopen tien jaar kwamen er 5000 horecazaken bij. Dat is er meer dan één per dag. KHN sprak op 31 oktober met minister-president Mark Rutte over de gevolgen van deze groei voor de horeca tijdens Het Meesterwerkevent in Den Haag.

De groei van de horeca is vooral te merken door de komst van nieuwe eetgelegenheden. Tussen 2008 en 2018 kwamen er bijna 1000 restaurants en 3000 cafetaria’s, lunchrooms en andere eetgelegenheden bij¹. Ook het aantal hotels nam met 700 nieuwe bedrijven fors toe.

Bbp horeca stijgt sneller dan de rest van de economie

Met een omzet van 28 miljard is de toegevoegde waarde van de horeca voor de Nederlandse economie in de afgelopen jaren sterker gestegen dan gemiddeld. Het bruto binnenlands product (bbp) van de Nederlandse economie steeg tussen 2008 en 2018 met 23 procent naar een omvang van 693 miljard euro². De horeca is de snelste groeier in toegevoegde waarde met een stijging van 61 procent van 9 naar 15 miljard euro. Hiermee nam ook het relatieve aandeel van de sector toe in de Nederlandse economie. Zo is de horeca inmiddels groter dan de gezamenlijke 13 miljard toegevoegde waarde van landbouw, bosbouw en visserij.

Een van de grootste werkgevers van Nederland

De horeca is met 448 duizend werkzame personen een van de grootste werkgevers. Het aantal werkzame personen in de horeca is in de afgelopen tien jaar met 28 procent gestegen. Terwijl het aantal werkzame personen in de gehele economie in deze periode met slechts 5 procent steeg³.

Rutte: “Horeca is pullfactor van jewelste”

KHN sprak vandaag met minister-president Mark Rutte over de gevolgen van deze groei van de horeca en de uitdagingen en de kansen voor de sector: het toenemende toerisme, werkgeverschap en de zich sterk ontwikkelende platformeconomie. Mark Rutte: “Ik wil vandaag onderstrepen hoe belangrijk de horeca is voor de Nederlandse economie en hoe Koninklijke Horeca Nederland daarin een belangrijke rol speelt. We hebben het over een sector met een toegevoegde waarde van miljarden euro’s, over meer dan 400.000 banen en over een pullfactor van jewelste voor het toerisme en voor buitenlandse bedrijven.”

Horeca verbindt de samenleving

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Onze sector heeft een steeds groter aandeel in de Nederlandse economie. Als huiskamer van de samenleving wordt de horeca steeds belangrijker: Het is de plek waar mensen samenkomen, verbindingen tot stand komen en waar beleving wordt geboden. Dat vraagt om erkenning en om een goed overheidsbeleid. Zoals het in goede banen leiden van het groeiende toerisme en aandacht voor flexibele werkvormen in de horeca. Wij roepen de minister-president op hier samen met ons de schouders onder te zetten.”

¹ Bron: HorecaDNA
² Bron: CBS
³ Bron: CBS

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens