Ondernemers konden tot 1 juli jl. voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing. Heb jij je al geregistreerd via het eloket van RVO? Zo nee, dan is het zaak dit zo snel mogelijk te doen voordat er een handhaver van de Milieudienst bij je op de stoep staat. De provincie Drenthe ondersteunt KHN-leden die energie willen besparen met een korting op de energiescan.

Wat is de Informatieplicht Energiebesparing?

Als jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas verbruikt aan energie ben je wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen zoals het aanpassen van verlichting of isolatie van je bedrijfspand. Per branche is een erkende maatregelenlijst opgesteld. Bekijk hier de erkende maatregelenlijst voor de horeca.

Rapporteer jouw genomen maatregelen
Sinds 1 juli 2019 ben je volgens de Informatieplicht Energiebesparing verplicht te rapporteren welke maatregelen je hebt uitgevoerd. Dat moet via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe voldoe je aan de Informatieplicht Energiebesparing? Een stappenplan
Onderstaand stappenplan helpt je om deze vraag te beantwoorden. Om het stappenplan te doorlopen, moet je weten wat jouw jaarlijkse energieverbruik is; uitgesplitst in elektriciteit- en aardgasverbruik en/of aardgasequivalenten. Je kunt dit vinden op je jaarrekening of bepalen aan de hand van je maandelijkse afschriften. Doorloop de volgende stappen:

1. Verbruikt jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas aan energie? Als het antwoord ja is, moet je voldoen aan de informatieplicht.

2. Bekijk de lijst met erkende maatregelen voor hotels en restaurants.

3. Vraag op tijd eHerkenning aan. Dat heb je nodig om in te loggen op het eloket.

4. Log in op het eLoket van RVO en registreer per vestiging de erkende maatregelen.

Verschillende manieren van registreren

Er zijn drie manieren waarop je kunt registreren:

Zelf de maatregelen inventariseren en registreren bij het eLoket
Als je als ondernemer voldoende inzicht en kennis hebt van je energieverbruik en de getroffen of nog te treffen maatregelen, kan je de registratie in het eLoket van de overheid zelf doen. Meer info vind je in deze animatie en deze handleiding.

Zelf de maatregelen inventariseren en de registratie bij het eLoket laten verzorgen door KHN Energie
De registratie in het eLoket blijkt voor veel ondernemers een lastige en tijdrovende klus. Daarom heeft KHN Energie een tool ontwikkeld waarin de Erkende Maatregelenlijst voor de horeca is verwerkt: de KHN Energiewet app. Met deze tool breng je eenvoudig zelf in kaart welke energiebesparende maatregelen binnen jouw horecabedrijf al zijn genomen en welke (nog) niet. De uitkomsten kun je vervolgens zelf registreren in het eLoket.

Je kunt er ook voor kiezen de registratie te laten verzorgen door KHN Energie. Dat kan via de app. Voor deze registratieservice betaal je € 300. KHN-leden krijgen € 100 korting en betalen slechts € 200 (excl. btw). Voor de korting heb je een kortingscode nodig, deze is aan te vragen via 0348 48 94 89 of via info@khn.nl.

De inventarisatie en registratie laten verzorgen door KHN Energie
Heb je onvoldoende tijd of kennis om alle energiebesparende maatregelen voor jouw horecabedrijf zelf te inventariseren en registreren in het eLoket? De provincie Drenthe en KHN en ondersteunen jou bij deze energiebesparing. Als KHN-lid in Drenthe betaal je slechts € 250 i.p.v. € 450 voor een persoonlijk adviseur die op locatie voor jou de te nemen maatregelen inventariseert en registreert in het eLoket! KHN-leden in Drenthe profiteren met dank aan de Provincie van nogmaals € 200 subsidie!

Dwangsom als je niet voldoet aan registratieplicht

De deadline voor de registratieplicht (1 juli 2019) is al ruim verstreken. Gemeenten gaan controleren of (horeca) bedrijven aan deze plicht hebben voldaan. Als dat niet zo is, dan zal de handhaver met je in gesprek gaan. Als je hierna nog steeds niet voldoet aan de informatieplicht, dan volgt een dwangsom. Het is dus zaak dat je snel aan de Informatieplicht voldoet.

Meer weten?

Kijk op khnenergie.nl voor meer info of bel naar 030 799 52 04.

Gerelateerde standpunten

Lees meer

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens