In de culinaire wereld zijn er talenten die vanuit het niets opduiken. Zo ook Rohini Atwaroe, een vrolijke, gepassioneerde chef-kok uit Rotterdam die in de afgelopen jaren veel succes heeft behaald in de Nederlandse culinaire scene.

Met haar winst op het NK Lekkerste Pannenkoeken bakken (2023) en het NK Lekkerste Burger (2020) heeft Rohini de smaakpapillen van velen veroverd. Wat is de impact geweest op haar leven en haar carrière in de (Rotterdamse) horeca?

Van passie tot erkenning

Dat ze geen officiële koksopleiding heeft gevolgd, maakt Rohini’s verhaal nog indrukwekkender. Haar succes begon vanuit een passie voor koken. Ze wilde ervaring opdoen in de horeca, en deze kans kreeg ze als Pasta Kok bij Vapiano. Hierna is ze naar PIX gegaan waar ze begeleid werd door een chef. In korte tijd leerde ze alles over de horeca(regels), hard werken en belangrijke vaardigheden en technieken. Hierover zei ze: “Ik heb alles zelf geleerd. Dus door deze prijzen te winnen, krijg ik de erkenning die ik nodig heb. Met vier awards op mijn naam, vragen potentiële werkgevers nooit naar een diploma.”

Winnend recept

Inmiddels heeft Rohini haar smaakgevoel verfijnd. Door ingrediënten en kruiden op een unieke manier te combineren, wist ze begin dit jaar de lekkerste pannenkoek van Nederland te creëren. Voor haar winnende fluffy ‘American Classic’ gebruikte ze onder meer blauwe bessen, Ahornsiroop met lavendel, beurre noisette, whiskey maple glazed bacon, gerookte zeezoutvlokken en sinaasappelzest. Wij zouden die ingrediënten niet zo snel bij elkaar hebben gebracht, maar zoals Rohini zelf zegt: “Mijn brein gaat oneindig door met creativiteit.”

Positieve invloed

Door deel te nemen aan diverse wedstrijden, heeft de Rotterdamse zich in ieder geval flink in de schijnwerpers gezet. De media pikten haar overwinningen op, waardoor ze veel naamsbekendheid heeft opgebouwd door het hele land. Foodies kwamen vanuit alle uithoeken speciaal naar by Jarmusch, waar Rohini toen werkzaam was, om dé pancake te proeven. “De euforie die het heeft gebracht is voor mij echt ongekend. Het is voor het eerst dat ik mijn naam in het AD of de Metro en in andere media heb gezien. Het voelt heel onwerkelijk dat mensen mij herkennen en naar me toe komen. Dan denk ik: Hè… hoe weten jullie dit allemaal? Ik vind dat bijzonder, maar zo tof!”, aldus Rohini.

Ook in Rotterdam is ze inmiddels uitgegroeid tot een waar begrip. Veel lokale horecaondernemers kennen haar en een aantal van hen behoren inmiddels tot haar vriendenkring. Mede hierdoor is ze ervan overtuigd dat deelname aan de Lekkerste Wedstrijden een effectieve manier is om jezelf als chef bekendheid te geven. Zo gaf ze aan: “Ik zou willen dat meer mensen zouden weten hoe groot dit soort wedstrijden zijn en wat voor impact het op je kan hebben. Toen ik voor het eerst meedeed, dacht ik ook dat het ‘maar’ een wedstrijdje was op de Horecava. Maar toen ik daar kwam, ontdekte ik pas hoe groot het is.” Ze heeft het idee dat andere chefs dezelfde misvatting hebben en vindt het jammer dat er daardoor heel veel talent ongezien blijft. “Dezelfde koks doen nu elk jaar mee, maar ik zou het leuk vinden als er meer koks meedoen en de variatie toeneemt.”

Geef jezelf op

Rohini Atwaroe is gegroeid van een gepassioneerde thuiskok tot een gerespecteerde chef-kok. Als je geïnspireerd bent door haar verhaal, nodigen we je uit om deel te nemen aan de Lekkerste Wedstrijden op de Horecava 2024. Geef je hier op!