De reguliere doelgroeplicentie van Videma is voldoende als je voetbal wilt uitzenden op het terras, mits de televisieschermen ‘naar binnen’ zijn gericht waardoor mensen die zich niet op het terras bevinden de beelden niet kunnen zien. Zijn de schermen wel naar binnen gericht maar is de ruimte op je terras groter dan je ‘binnenruimte’, dan kan het zijn dat je een aanvullende (reguliere) licentie moet afnemen.

We kijken allemaal uit naar het aankomende EK-voetbal. Hoe ver gaat Nederland deze keer komen? Voor horecaondernemers is dit een mooie gelegenheid om extra gasten te trekken die gezamenlijk naar de wedstrijden komen kijken. De afgelopen week is er commotie ontstaan, zowel onder onze leden als in de media, over berichtgeving van Videma. Hierin stond dat een evenementenlicentie nodig is voor het vertonen van EK-wedstrijden op het terras.

Dit was reden voor ons om direct contact op te nemen met Videma. We wilden zo snel mogelijk duidelijkheid en vooral een oplossing die vergelijkbaar is met hoe het in het verleden al ging. Niet alleen voor dit EK, maar ook voor de toekomst. En dat is gelukt. We hebben de volgende afspraken gemaakt met Videma:

  • Voor het vertonen van televisiebeelden in je bedrijf, heb je een licentie van Videma nodig als het gaat om de tv-kanalen die in het pakket van Videma zitten. Dat geldt dus ook als je één of meerdere wedstrijden van het EK-voetbal vertoont.
  • KHN heeft een samenwerkingsovereenkomst met Videma, waardoor KHN-leden 12% korting kunnen krijgen. NB: die korting geldt alleen voor de reguliere licentie en dus niet voor een evenementenlicentie.
  • In veel gevallen vallen vertoningen van de EK-wedstrijden (waarvoor de NPO of een andere partij waarvoor Videma de rechten beheert de uitzendrechten heeft) onder de reguliere door jou afgesloten doelgroeplicentie met Videma. Stel je hebt een café en je gaat in je café voetbalwedstrijden vertonen, dan volstaat een cafélicentie.
  • Veel ondernemers vertonen de wedstrijden van het EK ook buiten het café, bijvoorbeeld op het terras van hun zaak. Onder bepaalde voorwaarden vallen deze vertoningen ook onder de reguliere doelgroeplicentie:
    • de oppervlakte van het terras is niet groter dan de oppervlakte waarvoor de cafélicentie is afgegeven (het maakt dan niet uit of je de wedstrijd alleen buiten of zowel binnen als buiten vertoont);
    • de televisieschermen zijn ‘naar binnen’ gericht, waardoor mensen van buitenaf (die zich niet op het terras bevinden) de beelden niet kunnen zien.

Mijn terras is groter dan mijn binnenruimte

Als de oppervlakte van jouw terras groter is dan de oppervlakte die op de licentie staat, dan moet je een aanvullende licentie afsluiten voor de extra m2. Dat doe je door een e-mail te sturen naar info@videma.nl met daarin het Licentienummer en/of Contractnummer en/of relatienummer (te vinden op de factuur van Videma) én het totaal aantal m2 van het terras.

De aanvullende licentie gaat dan in op de 1e van de maand waarin het eerste door jou uit te zenden evenement plaatsvindt. Stel dat je het Eurovisie Songfestival deze week wilt uitzenden op het terras, dan is de ingangsdatum van de aanvullende licentie 1 mei. Als het eerstvolgende evenement het EK-voetbal is, dan is de ingangsdatum van de aanvullende licentie 1 juni. De einddatum van de licentie is 31 december van het betreffende jaar (in dit geval 2024), de licentie wordt (in tegenstelling tot reguliere licenties) niet jaarlijks automatisch verlengd, tenzij je in jouw aanmeldingsmail aangeeft dat je een doorlopende aanvullende licentie wilt hebben.

De schermen zijn naar buiten gericht

Als de televisieschermen niet (alleen) naar binnen gericht zijn en ook omstanders die niet op jouw terras zitten de beelden kunnen zien, dan heb je een evenementenlicentie nodig.

Kijk voor meer informatie over Videma en het EK-voetbal, vertoningen op het terras en wanneer een evenementenlicentie benodigd is op de website van Videma.

Toekomstbestendige afspraken

Deze afspraken gelden niet alleen voor dit EK, maar dus ook voor de toekomst en voor andere evenementen die je op het terras wil vertonen.

KHN-voorzitter Marijke Vuik: Videma en KHN hebben een heel constructief overleg gevoerd. We hebben daarvoor een oplossing gevonden die niet alleen recht doet aan de belangen van zowel betalingsplichtigen als de rechthebbenden, maar ook in lijn is met hoe de afgelopen jaren in vergelijkbare situaties is gehandeld.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens