KHN roept het nieuwe kabinet op Nederland uit de sluimerstand te halen en de horecasector perspectief te bieden. Nu Omikron minder ziekmakend blijkt dan eerdere varianten, wordt het tijd dat het kabinet het coronabeleid en de maatregelen gaat herijken door te kijken naar wat er wél kan. KHN deelde dit weekend daarom een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen, inclusief de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening. In aanloop naar het eerstvolgende weegmoment vraagt KHN het kabinet nadrukkelijk de volgende twee punten mee te nemen: kijk naar wat er wél kan én houd rekening met het economische en sociaal-maatschappelijk belang van de horecasector voor de maatschappij.

Op woensdag 12 januari 2022 hebben KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts een kennismaking met de minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens. KHN is blij dat de minister zo snel op onze uitnodiging is ingegaan. Door op de tweede dag na aantreden met ons in gesprek te gaan, laat ze zien dat ze haar prioriteiten scherp voor ogen heeft. Nu is het tijd om door te pakken en Nederland uit de sluimerstand te halen. KHN gaat graag in gesprek over hoe we de komende tijd slim omgaan met het coronavirus.

Kennismakingsgesprekken nieuwe bewindspersonen

De horeca krijgt met name te maken met nieuwe bewindspersonen op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. KHN feliciteert hen met hun benoeming. Afgelopen weekend lag er al een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek, inclusief horecaroutekaart, op het bureau van de bewindspersonen. Tijdens de kennismakingsgesprekken zal KHN in ieder geval twee onderwerpen bij de nieuwe bewindspersonen aankaarten:

  • Hoe de horeca volgens KHN zo snel mogelijk weer volledig open kan na 14 januari aanstaande.
  • Uitgebreide ideeën en inbreng voor de korte en middellange termijn strategie waarbij we voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan en o.a. middels structurele voorzieningen ervoor kunnen zorgen dat de horeca ook na 2022 kan overleven en weer kan floreren.

KHN rekent op een constructieve houding van het nieuwe kabinet en gaat graag in gesprek over hoe we de komende tijd slim omgaan met het coronavirus.

Eerste stap: heropening horeca

Vorige week presenteerde KHN de horecaroutekaart met concrete suggesties om op zeer korte termijn tot heropening van de horeca te komen. Het is namelijk van groot belang om samen vooruit te kijken naar wat er wél kan in onze omgang met het coronavirus, in plaats van telkens terug te moeten vallen op contactbeperkende maatregelen waardoor de horeca moet sluiten. KHN kijkt hierbij naar de ontwikkelingen in de samenleving, maar ook naar andere Europese landen waar de horeca op dit moment veel meer ruimte krijgt. Het draagvlak voor de maatregelen neemt af; de samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. De horeca is er klaar voor.

Horeca als veilige ontmoetingsplaats

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Met ons weloverwogen plan voor een verantwoorde heropening van de horeca, hoop ik dat het kabinet de stap zet om ondernemers weer perspectief te bieden. Ik nodig de nieuwe bewindspersonen dan ook van harte uit om met ons in gesprek te gaan over zowel de korte als middellange termijnplannen. In aanloop naar vrijdag roep ik het kabinet op om te kijken naar wat er per 15 januari wél kan en het belang van de horeca als veilige ontmoetingsplaats van mensen (op afstand en met regels) serieus te nemen.”

Routekaart

KHN heeft een inhoudelijke aanpassing doorgevoerd in de routekaart. Bij clubs en discotheken is in 'fase 1' toegevoegd dat ook daar, net als in de andere benoemde sectoren in fase 1, 'verplichte placering' geldt.

Brieven KHN

Lees ook

Horecaroutekaart KHN

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens