Op 27 september doet de Hoge Raad uitspraak over rookruimten in de horeca. Als de Hoge Raad de eerdere uitspraak van het Hof en het advies van de advocaat-generaal volgt dan zijn rookruimten in de horeca per direct niet meer toegestaan. KHN-voorzitter Robèr Willemsen, KHN-directeur Dirk Beljaarts en staatssecretaris Blokhuis spraken op 27 augustus 2019 over de verschillende scenario’s.

Robèr Willemsen: "In het kader van het nationaal preventie-akkoord hebben we met de staatsecretaris vorig jaar goede afspraken gemaakt over de uitfasering van rookruimten. Met de staatsecretaris is toen 1 juli 2022 afgesproken. Maar de uitspraak van de Hoge Raad kan daar dus dwars doorheen gaan. En wat dan? We hebben met de staatsecretaris een eerste gesprek gehad over mogelijke scenario’s. Want die uitspraak kan per direct hele grote impact hebben op horecazaken met een rookruimte. Daar moet rekening mee worden gehouden."

Duidelijke communicatie

Een van de gespreksonderwerpen was dan ook de communicatie. "Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn. We willen duidelijke communicatie over handhaving, boetes enzovoorts."

Verbod moet gelden voor alle rookruimten

“En als er een verbod op rookruimten komt, dan moet dat overal gelden. We hebben aan de staatssecretaris voorgelegd dat het niet zo kan zijn dat rookruimten in de horeca wel worden verboden en dat rookruimten in kantoren, overheidsgebouwen of andere voor publiek toegankelijke gebouwen wel zijn toegestaan”, aldus Robèr Willemsen.

Gevolgen voor de openbare orde, geluidsoverlast en veiligheid

Een ander punt dat is besproken, is de toenemende overlast door het verbod op rookruimten. Robèr Willemsen: “Een verbod gaat leiden tot meer rokers op straat en dat geeft dus waarschijnlijk meer geluidsoverlast en zal gevolgen hebben voor openbare orde en veiligheid. Overheden zullen daar coulant mee om moeten gaan en creatief mee moeten denken (en handelen!) zodat ondernemers niet dubbel de dupe worden.”

En nu?

Op dit moment kunnen er geen concrete afspraken worden gemaakt, want we kennen de exacte uitspraak van de Hoge Raad nog niet. Het kan ook nog zijn dat de uitspraak niet 27 september volgt maar op een latere datum.

Spijkers met koppen bij vervolgafspraak

Als de Hoge Raad besluit dat rookruimten per direct worden verboden, gaat KHN zo snel mogelijk met de staatssecretaris om tafel om deze punten uit te werken. “Dan moeten er natuurlijk wel spijkers met koppen worden geslagen”, aldus Robèr Willemsen.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens