Het einde van de coronacrisis is voorlopig nog niet in zicht. Het kabinet maakte vanavond in een persconferentie bekend dat het merendeel van de coronamaatregelen ook na 30 juni doorloopt. Wel wordt per 1 juli het maximaal aantal personen binnen losgelaten, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Maar de anderhalve meter afstand blijft zowel binnen als buiten op de terrassen leidend. Voor de horeca is dit besluit teleurstellend; KHN heeft de afgelopen weken herhaaldelijk bij het kabinet aangedrongen op meer en snellere versoepelingen voor buiten, omdat de cijfers zich gunstig blijven ontwikkelen. Echter, het kabinet komt de horeca hierin niet tegemoet; voor het merendeel van de horeca blijft écht perspectief uit. De noodzaak voor adequate financiële steunmaatregelen voor de horeca en specifiek voor de uitgaanssector blijft dan ook groot.

KHN ziet de versoepelingen per 1 juli a.s. hoogstens als een stap in de goede richting, maar voor veel horecabedrijven blijft de anderhalve meter afstand een exploitatieprobleem. Voor een klein deel van de horecaondernemers is de versoepeling betreffende de maximale aantallen binnen een welkom besluit, bijv. voor grote hotels, grote restaurants en evenementenlocaties. Voor veel horecazaken is het vooral een theoretische verbetering, aangezien het de meeste bedrijven nu al niet lukt die 30 personen binnen te plaatsen met inachtneming van de anderhalve meter. En voor kleine (feest)cafés, clubs en discotheken wordt er nog steeds geen perspectief geboden. De versoepelingen in andere sectoren maakt dat het aan ondernemers maar ook aan gasten niet meer uit te leggen is, dat bijna alleen in de horeca dergelijke strenge restricties blijven bestaan voor buiten. Er wordt echt met twee maten gemeten als je de versoepelingen in de horeca vergelijkt met de versoepelingen in bijv. het openbaar vervoer, personenvervoer en onderwijs.

Verdere versoepelingen en aanvullende steun noodzakelijk

Om op korte en langere termijn perspectief te bieden aan alle sectoren binnen de horecabranche, pleit KHN op korte termijn voor:

  • Het opheffen van restricties ten aanzien van de inrichting van terrassen.
  • Een roadmap die perspectief biedt aan zowel ondernemer als gast en waarmee wordt gewerkt aan een terugkeer naar ‘het oude normaal’.
  • Een plan om clubs en discotheken op een verantwoorde en geleidelijke manier al vóór 1 september open te kunnen laten gaan.

En als het gaat om steunmaatregelen voor:

  • Adequate financiële steunmaatregelen voor de horeca, inclusief maatwerk voor uitgaanshoreca, clubs en discotheken. De aangekondigde NOW2 en TVL zijn namelijk onvoldoende om deze specifieke sector langdurig overeind te houden.
  • Aanvullende steun die zich richt op een soepel ontslag en betaling van de transitievergoeding via het UWV, inclusief een door de overheid betaalde ww-termijn voor de medewerkers.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens