De huidige lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari en versoepelingen voor de horeca lijken nu nog ver weg. Premier Rutte en minister De Jonge kondigden vanavond aan dat er geen ruimte is voor versoepelingen van de huidige maatregelen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is nog te hoog. Wel gaf premier Rutte aan dat voor bepaalde sectoren – waaronder de horeca - het financiële steunpakket wordt uitgebreid, wat in lijn is met wat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in de lobby heeft besproken. Het is echter kwalijk dat er nu nog steeds geen duidelijkheid over is. De horeca is nu bij elkaar zes maanden dicht, Clubs & Nightlife-bedrijven moeten al bijna 11 maanden hun deuren gesloten houden. Ook cateraars zijn feitelijk al zo lang ‘gesloten’, omdat er simpelweg niets mogelijk is. Een verruiming van het steunpakket met een verbetering van de NOW, de TVL-subsidie en een tegemoetkoming voor starters is dan ook het laatste redmiddel om te voorkomen dat onze horecaondernemers omvallen. Dat plan wordt nu door de verantwoordelijke ministers uitgewerkt.

Horecaondernemers, medewerkers en hun families trekken het niet meer!

Hoewel de boodschap gezien de uitlatingen van de afgelopen week niet onverwacht kwam, komt de bevestiging dat de lockdown opnieuw wordt verlengd keihard aan binnen de horecabranche. Gelukkig heeft KHN met een gerichte lobby zwaardere maatregelen, zoals bijvoorbeeld het sluiten van hotels of verbod op overnachtingen in vakantieparken, kunnen voorkomen.

KHN voorzitter Robèr Willemsen: “De horeca heeft binnen een periode van nog geen 11 maanden nu al te maken met minimaal zes maanden sluiting. De overheidssteun is welkom én nodig, maar écht onvoldoende. De mensen in de horeca, ondernemers, medewerkers en hun gezinnen hebben bij ons een gezicht. Zij staan in de kou en dat is vreselijk! We zien hun angsten, zorgen en hun dromen vervliegen. Aanvullende financiële steun is cruciaal, al is de schade niet alleen in geld uit te drukken.”

Verruiming steunpakket cruciaal

Met de aankondiging dat de lockdown voor minimaal drie weken wordt verlengd, is ook bekend gemaakt dat het kabinet kijkt naar een uitbreiding van de steunpakketten. Een noodzakelijke toezegging en wat KHN betreft het minste wat het kabinet nu moet doen. Als de horeca (zonder goede onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, dan moet de overheid ook de portemonnee trekken. De horeca vervult immers een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie.

De financiële steun dekt tot dusverre bij lange na niet alle doorlopende kosten. Horecaondernemers hebben het afgelopen jaar zelf tussen de 4,5 en 5 miljard euro bijgelegd aan eigen spaargeld en tegoeden. Alles om het bedrijf overeind te houden en medewerkers in dienst te houden. Maar het geld is op. De pensioen- en studiepotjes zijn al aangesproken.

KHN heeft de Tweede Kamer concrete suggesties meegegeven voor de verbetering van het huidige pakket aan steunmaatregelen. Morgen gaat de Tweede Kamer opnieuw in debat met het kabinet over het coronabeleid.

De drie belangrijkste aanpassingen volgens KHN voor een verbeterd steunpakket zijn:

  • Geen afbouw van de NOW: De NOW-vergoeding moet naar 100% worden gebracht.
  • De TVL-vergoeding op de normpercentages moet omhoog, zonder maximumbedrag en moet beschikbaar worden gemaakt voor meer grotere bedrijven en groepen bedrijven, de TVL-subsidie is generiek en dus gelden ook minder Europese beperkingen.
  • Starters staan nu met lege handen en verdienen een eigen steunregeling. Deze kan bijvoorbeeld worden gebaseerd op het omzetverlies Q4 en verder af te zetten tegen de loonaangifte Q3 en de btw-aangifte Q3. Ook kan worden gedacht aan het toepassen van omzet en loongegevens van de rechtsvoorganger bij een bedrijfsovername.

Willemsen: “Het probleem is wel bekend. Het is nu belangrijk dat er snel beslissingen worden genomen en dat er boter bij de vis komt. Naast betere financiële steun is het belangrijk dat het kabinet een concreet plan voor de heropening presenteert. KHN heeft meerdere keren de hand uitgestoken om mee te denken over hoe de horeca verantwoord open kan en er ligt een plan met slimme maatregelen klaar. Er komt een dag dat de maatregelen kunnen worden versoepeld en het is de verantwoordelijkheid van het kabinet om transparant te zijn over een exit strategie. Er ligt wel een vaccinatieplan, maar waar is het heropeningsplan?”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens