Vanavond maakten premier Rutte en minister Kuipers de eerste versoepelingen bekend voor de horeca. Waar onze sector 1,5 week geleden nog het nakijken had, wordt nu ook per 26 januari de lockdown voor de horeca én cultuur opgeheven. KHN heeft de afgelopen weken flink ingezet op versoepelingen volgens de KHN-routekaart. En mét succes. Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tot 22.00 uur.

KHN is verheugd met de voortvarendheid waarmee het nieuwe kabinet met de coronacrisis om gaat. De keuze van het kabinet om eet- en drinkgelegenheden te heropenen én pas om 22.00 uur te sluiten valt samen met de wens en inzet van KHN, zodat horecaondernemers ook in de avond hun gasten kunnen ontvangen en daarmee een deel van de avondomzet kunnen maken. Daar is KHN heel blij mee. Na een lange donkere tijd van lockdown klinkt eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland.

'We zijn hier zo aan toe'

"Dit is precies waar we de afgelopen weken voor gestreden hebben", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen. Al is er voor een paar sectoren binnen de horeca nog wel perspectief nodig. We zijn hier zo aan toe. Ondernemers, maar ook medewerkers én gasten hebben de horeca ontzettend gemist."

Lobby voorafgaand aan persconferentie

Lobby wordt door KHN niet alleen op werkdagen tussen 9 en 5 gevoerd. Over het weekend heen heeft KHN vol ingezet op een heropening van de horeca volgens de KHN-routekaart. Toen de eerste berichten over het OMT-advies zaterdag naar buiten sijpelden, inclusief berichten dat er mogelijk een onderscheid zou worden gemaakt tussen horeca en cultuur, hebben we een statement naar buiten gebracht en is er (wederom) direct contact gezocht met het Kabinet.

Robèr Willemsen heeft uitgelegd waarom het zo belangrijk was voor de horeca om van een sluitingstijd van 20.00 uur naar 22.00 uur te gaan. Op zondagavond, wetende dat de eerste officiële overleggen met bewindspersonen en ambtenaren op maandag zouden gaan plaatsvinden, hebben we onze insteek niet alleen gedeeld met ambtenaren maar ook met de coronawoordvoerders van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Maandagochtend zijn er nog brieven uitgegaan naar het Veiligheidsberaad en de VNG. Tenslotte is er maandagavond laat nog een online meeting geweest met minister Adriaansens en minister Van Gennip (van Sociale Zeken en Werkgelegenheid).

Nightlife, internationaal toerisme en de zakelijke markt blijven moeizaam

Uiteraard blijft het nodig om ook andere sectoren binnen de horeca perspectief te bieden, aangezien voor deze groep ondernemers de nog bestaande restricties nog steeds beperkingen of een volledige sluiting betekenen. Voor Clubs & Nightlifebedrijven is het niet rendabel om open te gaan met een sluitingstijd van 22.00 uur. Voor hotelbedrijven is het noodzakelijk dat het internationaal toerisme weer zo snel mogelijk op gang komt, dat heeft een aanlooptijd van weken en voor o.a. cateraars is het belangrijk dat de evenementensector weer tot leven komt. Beurs- en congreslocaties kennen ook lange aanlooptijden en organisatoren vragen de locaties om perspectief over wanneer de restricties vervallen. Zo snel mogelijk inzicht in de vervolgstappen van de versoepelingen is nu essentieel voor deze groepen horecaondernemingen.

Houd deze voortvarendheid vast!

KHN hoopt dat het nieuwe kabinet deze voortvarendheid vast zal houden als het gaat om het snel afschaffen van de vooralsnog blijvende restricties als CTB, mondkapje, verplicht placeren en 1,5m en roept het kabinet op de ontwikkelingen in andere landen als het Verenigd Koninkrijk en inzichten van de WHO op de voet te volgen. Niet vasthouden aan statische weegmomenten per drie weken, maar versoepelen ad-hoc, wanneer mogelijk. Daarnaast blijft KHN bij het kabinet inzetten op een heldere exit-strategie én (middel)lange termijn visie.

Mét elkaar

Premier Rutte zei het al: “Nederland heeft jullie gemist!” We kijken er allemaal dan ook enorm naar uit om onze gasten weer warm en welkom te ontvangen vanaf woensdag. KHN gaat ervan uit dat ondernemers en gasten de mogelijkheden die het kabinet biedt met beide handen aangrijpen en, zolang nodig, rekening houden met elkaar én met de regels zodat we allemaal weer veilig kunnen gaan genieten van ‘samen zijn’. De horeca is veilig! Het is aan ons, als ondernemers, om dat vertrouwen ook waar te maken door te laten zien, net als voor de lockdown, dat we de regels serieus nemen en daar naar handelen. Dus, laten we mét elkaar echt werk maken van de CTB-plicht en de andere regels die voorlopig gelden in de horeca. Dat maakt het straks mogelijk om sneller verder te versoepelen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens