Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting 3000 slachtoffers van seksuele uitbuiting, waaronder 1300 minderjarigen. Seksuele uitbuiting vindt veelal onder de radar plaats, buiten het zicht van iedereen. Criminele organisaties maken hierbij -ongemerkt- ook gebruik van hotels en vakantieparken. Diverse partijen slaan nu de handen ineen om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. Het platform gaat vanaf vandaag van start. De horeca vervult als huiskamer van de samenleving een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol. KHN vindt het dan ook belangrijk dat de horeca een veilige en vertrouwde ontmoetingsplek is voor gasten en medewerkers. Daarom vragen wij ook jouw aandacht voor dit certificeringsprogramma in strijd tegen seksuele uitbuiting.

Gratis verantwoordelijkheidscertificaat voor hotels en vakantieparken

Het platform richt zich als eerste op hotels en vakantieparken. Hotels kunnen een verantwoordelijkheidscertificaat behalen als 60 procent van hun medewerkers de online training doorloopt. Medewerkers worden zich door de training bewust van de problematiek, leren signalen van seksuele uitbuiting in hun werkomgeving herkennen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan het vaker dan gebruikelijk verschonen van lakens of handdoeken of het constante gebruik van de ‘do not disturb’ kaart aan de deur. Medewerkers krijgen door de online training bovendien een beter perspectief op hoe te handelen in dergelijke situaties. Het platform biedt feitelijke informatie over het onderwerp en je vindt er ook verhalen van slachtoffers, mensenhandelaren en mensen die betalen voor seks. Het programma is te volgen via: www.noplaceforsextrafficking.org en is gratis voor alle hotels en vakantieparken.

Voorlichtingsfilm en veiligheidskaarten

KHN streeft naar een horecaomgeving waar de veiligheid van ondernemers, gasten en medewerkers centraal staat. KHN keurt seksuele uitbating dan ook ten strengste af en wil horecaondernemers helpen om bewustwording onder horecamedewerkers rondom dit onderwerp te vergroten. KHN zet zich al jaren in voor de strijd tegen illegale hotelprostitutie en mensenhandel. Zo heeft KHN eerder samen met Accor Hotels en Van der Valk hotels, met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie de voorlichtingsfilm 'Please Disturb' gemaakt die hotelpersoneel bewust moet maken van illegale hotelprostitutie en mensenhandel. Ook heeft KHN samen met de zojuist genoemde partijen een aantal veiligheidskaarten ontwikkeld. Hierop staan op de voorkant duidelijke pictogrammen en tips wat te doen bij mogelijke mensenhandel.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens