KHN trapte de landelijke campagne #BlackMonday vanmorgen officieel af op het Plein in Den Haag door een aantal Kamerleden symbolisch de sleutel van de horeca te overhandigen. Met de actie wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omgaande met aanvullende steun en perspectief komt, meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat en honderdduizenden mensen op straat komen te staan. De sleutel van de toekomst van de horeca ligt in handen van de overheid.

Bij Millers op het Plein overhandigden KHN-voorzitter Robèr Willemsen en KHN-directeur Dirk Beljaarts symbolisch de sleutel van de horeca aan Kamerleden Thierry Aartsen (VVD), Geert Wilders (PVV), Henk Krol (Krol), Suzanne Kröger (GroenLinks) en Kees Verhoeven (D66); de politiek heeft immers de sleutel tot de oplossing.

Financiële steun en perspectief op heropening zijn cruciaal

Willemsen richtte een kort woordje tot de politici over de inhoud van de actie #BlackMonday en waarom aanvullende financiële steun en perspectief op heropening cruciaal zijn voor de sector. Ook de petitie die in vier dagen al door ruim 40.000 mensen is ondertekend - en die deze boodschap ondersteunt – werd overhandigd. In een brief aan het kabinet en Tweede Kamerleden roept KHN de overheid op de horeca perspectief te bieden en in actie te komen om de uitverkoop van de branche te voorkomen en de horeca in Nederland te redden.

De aanwezige Kamerleden ondersteunen de ludieke actie, begrijpen de noodkreet en zeggen zich te realiseren dat het tijd is voor actie om te voorkomen dat de horeca uit het straatbeeld verdwijnt.

Duidelijke noodkreet

Thierry Aartsen (VVD): “De horeca laat een duidelijke noodkreet horen en die is bij mij zeker aangekomen. Net als deze ondernemers zou ik het liefste zien dat alles morgen weer normaal was, maar helaas zijn we afhankelijk van het virus en hoe snel we de besmettingscijfers weer omlaag krijgen. Dat zaken nog altijd dicht zijn, betekent wat de VVD betreft wel dat deze ondernemers meer steun moeten krijgen om het hoofd boven water te houden en banen te behouden.”

Spaar- en pensioenpotjes leeg

Kees Verhoeven (D66): “Het is de afgelopen weken pijnlijk duidelijk geworden dat een groot aantal horecabedrijven in heel zwaar weer is gekomen door de gedwongen sluiting vanwege corona. Ondernemers eten nu hun spaar- en pensioenpotjes leeg om te overleven. Dit terwijl andere bedrijven gewoon open mogen en er zelfs rijen voor de deur stonden met Black Friday. Nu het zicht op snelle opening er nog steeds niet is, moet het kabinet meer doen om bedrijven door deze zware periode te trekken.”

Schandalig

Geert Wilders (PVV): “Het is schandalig hoe de horeca door dit kabinet is behandeld. Voor de PVV is het glashelder: of verantwoord 100% open, of 100% vergoeden van de kosten.”

Suzanne Kröger (GroenLinks): “Voor horecaondernemers én -werknemers zijn het hele zware tijden. De kwakkel lockdown waar we in terecht zijn gekomen raakt de sector hard. Recent heeft GroenLinks bepleit per initiatiefnota om veel frequenter te testen. Hierdoor kunnen we het virus sneller indammen en vervolgens de maatschappij - inclusief de horeca - geleidelijk aan meer openen.”

Henk Krol (Krol): “Wij waren niet voor niets de eerste partij die een motie indiende om de heropening van de horeca mogelijk te maken.”

#BlackMonday – maandag 7 december

De horeca heeft de afgelopen tijd met lede ogen gekeken naar de koophysterie rondom Black Friday. Volle winkels, drukke winkelstraten, veel omzet. En in de horeca is het donker. Tijd voor actie! KHN roept maandag 7 december uit tot de start van #BlackMonday; Final sale in de horeca. OP=OP. Want de spaarpot van horecaondernemers is leeg; de reserves zijn op, leveranciers en vastgoed komen de sector niet meer tegemoet en horecabedrijven staan op omvallen. Meer dan 10.000 horecaondernemers hebben zich het afgelopen weekend ingezet om vandaag met creatieve uitingen als opheffingsuitverkoop, final sale en OP=OPde overheid en het Nederlandse publiek te laten zien wat het toekomstbeeld van Nederland is zonder horeca; lege panden, lege pleinen en straten en lege handen.

#BlackMonday staat volledig in het teken van de horeca. Vandaag worden er door het hele land verschillende initiatieven georganiseerd. Het is fijn dat zoveel mensen de horeca een warm hart toedragen. Alle acties geven aan hoe hoog de nood in de sector is en zijn een duidelijk signaal naar Den Haag.

Gevolgen maatregelen desastreus

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De gevolgen van overheidsmaatregelen zijn desastreus. De rek is er bij vele bedrijven uit; het spaarvarken is leeg en de branche staat op omvallen. We hebben de afgelopen maanden keihard gelobbyd in Den Haag om dit door te laten dringen, maar daadkracht vanuit het Kabinet ontbreekt. Daarom staat vandaag in het teken van #BlackMonday. De horeca heeft twee concrete acties nodig van Den Haag:

  1. Een concreet perspectief op heropening, inclusief datum.
  2. Kom met gerichte extra steun; de NOW moet weer terug naar maximaal 90%, de TVL moet verhoogd worden naar 100% procent.

Ik ga ervan uit dat de politiek gehoor geeft aan deze noodkreet van onze prachtige branche en dinsdag met goed nieuws komt: aanvullende financiële steun en perspectief op heropening.”

Bekijk de #BlackMonday-acties van horecaondernemers

Honderden ondernemers hingen BlackMondayposters voor het raam, linten voor deuren en sommigen timmerden planken voor de deur en posten foto's op hun social media account met de hashtag #BlackMonday.