De horeca heeft in het derde kwartaal van 2019 0,2 procent meer omzet behaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen daalde met 0,3 procent. De groei van de afgelopen jaren vlakt af. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het derde kwartaal 0,2 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Dit komt door prijsstijgingen. Maar door een afname van het aantal consumpties, hadden restaurants en cafés een volumedaling. Dit is de tweede volumedaling in de afgelopen drie jaar.

'Rendementen in de horeca staan onder druk’

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Er zijn steeds meer horecazaken, de zogenaamde koek moet door meerdere partijen worden verdeeld. Consumenten hebben een steeds ruimer horeca-aanbod tot hun beschikking en het aantal alternatieve aanbieders neemt toe. Het blijft dus hard werken voor individuele horecaondernemers. Ook stijgen de overheidslasten op energie, arbeid en bedrijfswinst. De rendementen in de horeca staan dus onder druk.”

Ondernemersvertrouwen daalt

Uit de CBS-cijfers blijkt dat het ondernemersvertrouwen aan het begin van het vierde kwartaal van 2019 op 1,9 staat. Dit is de laagste stand in bijna zes jaar. Het aantal bedrijven dat heeft aangegeven te kampen te hebben met personeelstekort is gestegen naar 35 procent. Het tekort aan arbeidskrachten is ook terug te zien in de ruim 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het derde kwartaal van 2019. Toch zijn er in het derde kwartaal wel meer vacatures ingevuld dan dat er nieuwe vacatures zijn bijgekomen. Per saldo is het aantal openstaande vacatures ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 gedaald.

Goed personeel belangrijk aandachtspunt

Robèr Willemsen: “De horeca heeft, net zoals vele andere branches, te kampen met een groot personeelstekort. De komende jaren zal de zoektocht naar goed personeel voor veel horecaondernemers één van de belangrijkste aandachtspunten blijven."

De ondernemers in de horeca zijn voor 2020 iets positiever dan een jaar geleden voor 2019. Per saldo verwacht 19 procent van de ondernemers een toename van de omzet voor 2020 en 11 procent een toename in personeelssterkte. Het is de vraag hoe dat wordt gerealiseerd.

Op 13 januari 2020 presenteert KHN haar jaarlijkse uitgebreide rapport over de toekomstverwachtingen van horecaondernemers.

Lees ook

CBS: Omzet horeca stijgt 0,2 procent in derde kwartaal

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens