Vandaag hebben de ministers Koolmees, van ’t Wout en Hoekstra nieuwe aanvullingen op het steunpakket bekendgemaakt. Deze aanvullingen zijn voor de horecasector hard nodig. Een verruiming van het steunpakket met o.a. een verbetering van de NOW, de TVL-subsidie en een tegemoetkoming voor starters is dan ook meer dan welkom. KHN heeft de afgelopen weken een concrete lijst met verbeterpunten ingediend bij het kabinet, bewindspersonen en Tweede Kamerleden. Het is fijn om te zien dat de overheid nu voor een groot deel aan de wensen van KHN tegemoet komt.

Ondernemers teren al maanden op hun reserves. Dat er tot nu toe niet al veel meer faillissementen zijn geweest, heeft te maken met het feit dat schuldeisers hun schuld nog niet volledig opeisen en dat ondernemers zelf ca. 4 - 5 miljard aan eigen spaargeld en eigen vermogen in hun bedrijf hebben gestoken. KHN is dan ook positief over de extra tegemoetkoming voor horecaondernemers.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘We zien dat het kabinet goed heeft gekeken naar onze punten en een groot deel hiervan heeft ingewilligd. Daar zijn we als sector erg blij mee. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich ook dag en nacht ingezet voor een verbeterd steunpakket voor de horeca en daar zijn we hen dankbaar voor. Het licht aan het eind van de tunnel is nog ver weg, maar met deze aanvullingen is de kans groot dat een groot deel van de horecaondernemers nu ook daadwerkelijk een kans krijgt om het eind van de crisis te halen.’

De belangrijkste verbeterpunten die vanavond aangekondigd zijn:

 • Het percentage van de maximale NOW-vergoeding gaat naar 85% van de loonsom voor zowel Q1 als Q2 in 2021.
 • Het percentage van de TVL gaat naar 85% vanaf 30% omzetverlies.
  • De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten.
 • Het plafond van de TVL gaat vanaf Q1 2021 van 90K per kwartaal naar 330K per kwartaal voor het MKB, 400K voor niet-MKB.
 • Er komt, voor Q1 en Q2, een regeling voor starters die tussen 1 januari 2020 tot 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De bedoeling is een regeling:
  • Vanaf 1 april, buiten de TVL om, waarbij Q3 2020 de referentieperiode zal zijn. Dit heeft nog verdere uitwerking nodig.
 • Starters die zijn gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in Q1 van 2021 en alleen voor de nieuwe regeling voor Q2 2021 .
 • De vermogenstoets in de TOZO, die per 1 april zou ingaan, gaat NIET door.
 • Er komt een garantiefonds voor evenementen (zoals nu voorzien voor evenementen vanaf 1 juli 2021).
 • De mogelijkheid om uitstel van belastingen aan te vragen, wordt verlengd naar 1 juli 2021. Voor ondernemers die al eerder verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel automatisch.
  Het moment van terugbetalen schuift door naar 1 oktober 2021, de terugbetalingstermijn blijft 36 maanden.
 • Als onderdeel van het Time Out Arrangement komt er een kredietfaciliteit voor ondernemers die gebruik maken van de WHOA (wet homologatie onderhands akkoord).

Nog niet alle details zijn bekend en zullen nog concreet moeten worden uitgewerkt, maar het begin is er. KHN hoopt dan ook dat het kabinet snel doorpakt en dat de aanvraagprocedures en uitbetalingen soepel verlopen. Voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/o...

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens