Na een sluiting van ruim zes maanden komt er met de aankondiging van vanavond voorzichtig een stip op de horizon. Met de heropening van de terrassen is voor een klein deel van de ondernemers een eerste stapje gezet. Al zijn de strenge restricties (maximaal 50 personen op een terras ongeacht de grootte, max één huishouden of 2 personen aan een tafel en de sluiting van 18.00 uur) een bittere pil voor veel ondernemers. Een klein lichtpuntje, maar nog niet voldoende. Daarom blijft KHN zich de komende week weer hard maken voor het zo snel mogelijk loslaten van alle restricties op de terrassen en een branche brede openstelling van de binnenruimten. Het is nú tijd om door te pakken.

KHN blijft pleiten voor minder restricties

“De heropening van terrassen alleen is voor KHN onvoldoende”, aldus Robèr Willemsen. Om rendabel te kunnen exploiteren moeten ondernemers weer voluit kunnen ondernemen – zonder restricties - om zo te kunnen toewerken naar het herstel van de branche. KHN heeft zich daarom de afgelopen dagen in allerlei gesprekken, o.a. met demissionair minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer, hard gemaakt voor het loslaten van alle restricties op de terrassen – inclusief de sluitingstijd van 18:00 uur én een openstelling van de binnenruimten.

Ook een groot aantal Burgemeesters, de Politiebond en Nederlandse BOA Bond ondersteunen KHN in het loslaten van restricties op terrassen, na het voeren van meerdere gesprekken: “Terrassen open oké, maar tot 18.00 uur onverstandig. Terrassen open tot 20.30 uur draagt bij aan spreiding en voorkomt massale leeg stroom en verplaatsingen naar supermarkten, vanwege verkoopverbod alcohol dat iedere avond ingaat om 20.00 uur.” aldus de Nederlandse BOA Bond vandaag op Twitter.

Robèr Willemsen: “Door horeca breed versoepelingen door te voeren voor zowel eet- en drinkgelegenheden (binnen én buiten), hotels en, op korte termijn, ook Clubs & Nightlife, kan de horeca een alternatief bieden voor de toenemende druk op de openbare ruimte én de basis leggen voor het herstel van de branche."

KHN: Horeca wil voor 1 juni volledig open

Volgens KHN is het cruciaal dat er voor de komende weken een aangepast stappenplan komt, waarin duidelijk staat hoe de hele horeca nog voor 1 juni haar deuren kan openen. Hierbij moet voorop staan dat alle branches gelijkwaardig worden behandeld. KHN roept daarom op te kijken naar het aantal personen per m2 voor horeca binnen. Dit is bij grootwinkelbedrijven nu de norm, dus dit zou ook voor de binnenruimte in de horeca moeten gelden. Het kabinet heeft beloofd de ruimte voor versoepeling eerlijk te verdelen onder de branches, dus KHN blijft erop hameren dat deze input wordt meegenomen in het openingsplan.

Tools & downloads

Net zoals bij de voorgaande heropening zal KHN horecaondernemers ondersteunen door middel van tools & downloads. Denk aan nieuwe ‘spelregels’ voor terrasgasten. Deze zijn vanaf a.s. donderdag 22 april beschikbaar op khn.nl/corona/yes-we-are-open

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens