Zoals je weet, ging dit jaar het Horeca Ontwikkel Platform (HOP) van start. Dit platform zetten wij samen met De Horecabond en CNV op. Wij doen dit natuurlijk niet alleen, want juist als het gaat om de toekomst van de horeca, is samenwerking tussen werkgevers en werknemers heel belangrijk.
Via HOP investeren wij samen in de ontwikkeling van mensen in de branche, het imago van het vak en de toekomst van de sector. En dat is nodig! Want de horeca is een geweldige sector om in te werken, tegelijkertijd staan we voor stevige uitdagingen. Zoals een krappe arbeidsmarkt, moeite om nieuw personeel te vinden én te behouden en het gebrek aan tijd en/of middelen voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen. Deze uitdagingen kun je niet in je eentje oplossen. Samen kunnen we wél iets betekenen.
Met de start van HOP start ook de premie-inning. De sociale partners (KHN, De Horecabond en CNV) spraken af dat werkgevers en werknemers samen 0,2% van het premieplichtig loon afdragen aan HOP. De volledige premieafdracht verloopt via de werkgever. Dit betekent dat jij als werkgever vanaf 1 april 2025 0,1% inhoudt op het premieplichtig loon van jouw medewerkers en dit samen met de werkgeversbijdrage van 0,1% moet afdragen aan HOP. In het najaar ontvang je een eerste premiefactuur voor HOP. De premie is verplicht voor alle werkgevers en werknemers in de horeca. Door samen bij te dragen voorkomen we dat de kosten voor sectorbrede initiatieven alleen bij KHN-leden en hun werknemers terechtkomen. Zo maken we als sector impact.
Wat er met de premie gebeurt? Een deel gaat naar structurele, sectorbrede programma’s, zoals imago-initiatieven, innovatie of kennisdeling. Daarnaast is er budget gereserveerd voor initiatieven van derden, bijvoorbeeld organisaties of ondernemers die zelf een leertraject of opleidingsaanpak willen opzetten.
Met HOP investeren we in vakmanschap, opleidingsmogelijkheden, imago en instroom. Zaken waar elke ondernemer vroeg of laat profijt van heeft; of je nu een familierestaurant, een café of een keten runt.
Denk aan jongeren die op studiekeuzebeurzen in aanraking komen met de horeca. Aan landelijke campagnes die laten zien dat werken in de horeca méér is dan een bijbaan en dat je er ook een loopbaan in kunt opbouwen. En aan medewerkers die nieuwe vaardigheden leren, bijvoorbeeld via e-learnings of interne leertrajecten.
Dat soort impact bereik je niet in je eentje. Je kunt als individuele ondernemer moeilijk zelf een campagne starten of op beurzen staan namens de sector. Maar samen lukt dat wél.
HOP is volop in ontwikkeling, de start van de premie-inning is een belangrijke eerste stap. In de loop van 2025 kun je de eerste initiatieven op de website vinden. Wil je meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen op de website van HOP. Wil je op de hoogte blijven van nieuws en mogelijkheden binnen HOP? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via www.horecaontwikkelplatform.nl.