Uitspraak verbod rookruimten dramatisch voor cafés en discotheken

13-02-2018

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers

Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag, dinsdag 13 februari 2018, bepaald. De uitspraak is dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte.

Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal aangewezen rookruimten gold vanaf dat moment een uitzondering, maar de niet-rokersvereniging CAN (Clean Air Nederland) spande een rechtszaak aan om die speciale rookruimten te laten verbieden. Het gerechtshof in Den Haag gaat daar nu in mee en zegt dat de uitzondering voor rookruimten niet geldt.

KHN is zeer teleurgesteld in de uitspraak

Als horeca willen we gastvrij kunnen zijn voor al onze gasten. Er is nog een flink deel van de Nederlandse bevolking, ongeveer een kwart, van 18 jaar en ouder dat wel eens rookt. Ook die gasten moet je als ondernemer op een gastvrije manier kunnen faciliteren. Maar volgens deze uitspraak kan dat dan niet meer door ze een rookruimte te bieden.

Enorme onrust onder horecaondernemers

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers. Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft een aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimten in de regelgeving toegestaan."

'De uitspraak zal ook impact hebben op
het aantal gasten en de omzet'

"Er zijn cafés en discotheken die daarom tienduizenden euro’s hebben geïnvesteerd in een rookruimte. Voor die horecaondernemers is deze uitspraak dramatisch. Het is niet alleen een hard gelag dat die investering volledig teniet wordt gedaan, maar zal ook impact hebben op het aantal gasten en de omzet. Daarnaast zal het zorgen voor meer overlast op terrassen of op straat."

Gevolgen onduidelijk: Staat in cassatie?

Het is nog niet duidelijk wat het ministerie van VWS en de controlerende instantie, de NVWA, gaan doen met deze uitspraak van het gerechtshof Den Haag. De Staat kan namelijk in cassatie gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in deze zaak. 

KHN verwacht van de Staat dat ze de belangen van horecaondernemers beschermt, in cassatie gaat en dat de NVWA in de tussentijd niet handhaaft. Want de uitspraak van het gerechtshof van vandaag zal catastrofaal zijn voor veel van onze leden.   

Veelgestelde vragen voor KHN-leden

KHN heeft voor haar leden alle veelgestelde vragen en de bijbehorende vragen over de uitspraak op een rij gezet (inloggen vereist).

In het nieuws

Bekijk het NOS-journaal van 13 februari (vanaf 17.37 min.)

Volledige uitspraak

Lees hier de volledige uitspraak over het verbod op rookruimen in de horeca

Terug