De Nederlandse overheid wil klimaatverandering tegengaan en stelt daarom het doel dat Nederland in 2030 55% minder CO2 uitstoot ten opzichte van 1990. Om deze doelstelling te realiseren, heeft het kabinet een pakket aan maatregelen voor het Klimaatakkoord vastgesteld.
Het Klimaatakkoord, waaronder energiebesparing, waterbesparing, de gebouwde omgeving, emissie loze binnensteden en eiwittransitie, speelt ook voor de horeca een belangrijke rol. Daarnaast zal er aandacht zijn voor het terugdringen van voedselverspilling en het terugdringen van eenmalige plastic verpakkingen (Single Use Plastic Directive als ook de Packaging & Packaging Waste Regulation) en een goed werkbaar statiegeldsysteem voor kleine PET flesjes en blikjes.
Ook zien we dat consumenten steeds meer duurzaam voedsel kopen: de consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel zijn in 2023 met 14% gegroeid ten opzichte van 2022, zo blijkt uit de Monitor duurzaam voedsel 2023 uitgevoerd door de Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van LVVN.
Duurzaamheid zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Dit is ook af te leiden uit het klimaatakkoord. KHN vindt dat een goede zaak en stimuleert duurzaamheid door het onderwerp regelmatig onder de aandacht van haar leden te brengen en best practises te delen. Maar KHN is geen voorstander van verplichtingen. Wij vinden dat iedere ondernemer op zijn eigen manier met duurzaamheid aan de slag moet kunnen gaan. Daarom pleiten we ook voor een Klimaatakkoord dat voor horecaondernemers uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar is en verdedigen we de horecabelangen bij de verdere verduurzamingsambities van de overheid.