Op 2 mei 2023 is de Digital Markets Act (DMA) in werking getreden. Dit is Europese regelgeving die onder ander moet leiden tot een eerlijker speelveld tussen ondernemers en platforms. En dan met name de allergrootste platforms, de zogenoemde poortwachters. Het is nu duidelijk dat Booking.com ook onder de poortwachters valt. Dat is goed nieuws, want dit betekent dat ze zich aan strenge regels moeten houden die ruimte bieden aan een gezondere balans tussen ondernemers en het platform.

De DMA-wetgeving moet Europese ondernemers en consumenten beter beschermen op het gebied van technologie en diensten die door techreuzen worden aangeboden. Dergelijke grote bedrijven vallen onder de status van “poortwachter”, waardoor ze aan strenge regels moeten voldoen om eerlijkheid en transparantie te garanderen. Bedrijven als Google, Apple, Samsung en Meta zijn in 2023 als poortwachter aangewezen.

Schrappen van prijspariteitsclausules

De verwachting was dat Booking.com hier ook onder zou vallen, maar helemaal zeker was dat niet. Het platform heeft nu aangekondigd dat zij inmiddels ook aan de criteria van poortwachters voldoen. Zij zullen zich spoedig bij de Europese Commissie melden. Vanaf het moment dat zij officieel zijn aangewezen als poortwachter, hebben ze zes maanden de tijd om aan de voorwaarden te voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Het schrappen van alle prijspariteitsclausules (het verplicht hanteren van de laagste prijs via Booking.com). Hotels mogen straks dus kamers voor een lagere prijs aanbieden op hun eigen website.

  • Het toegang bieden tot gegevens die Booking.com verzamelt over hotels.

  • Het toestaan dat hoteliers zich kunnen afmelden voor verschillende diensten die ze nu verplicht moeten afnemen.

Lees ook: Digital Markets Act is in werking getreden | KHN.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens