Certificaat voor hotels en vakantieparken

Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting 3000 slachtoffers van seksuele uitbuiting. Criminele organisaties maken hierbij -ongemerkt- ook gebruik van hotels en vakantieparken.

Diverse partijen werken samen om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. De horeca vervult als huiskamer van de samenleving een belangrijke sociaal-maatschappelijke rol. KHN vindt het dan ook belangrijk dat de horeca een veilige en vertrouwde ontmoetingsplek is voor gasten en medewerkers. Daarom vragen wij ook jouw aandacht voor dit certificeringsprogramma in strijd tegen seksuele uitbuiting.

Certificaat

Hotels kunnen een verantwoordelijkheidscertificaat behalen als 60 procent van hun medewerkers de online training doorloopt. Medewerkers worden zich door de training bewust van de problematiek, leren signalen van seksuele uitbuiting in hun werkomgeving herkennen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan het vaker dan gebruikelijk verschonen van lakens of handdoeken of het constante gebruik van de ‘do not disturb’ kaart aan de deur.

Online training

Medewerkers krijgen door de online training bovendien een beter perspectief op hoe te handelen in dergelijke situaties. Het platform biedt feitelijke informatie over het onderwerp en je vindt er ook verhalen van slachtoffers, mensenhandelaren en mensen die betalen voor seks. Het programma is te volgen via: www.noplaceforsextrafficking.org en is gratis voor alle hotels en vakantieparken.

Voorlichtingsfilm en veiligheidskaarten

KHN zet zich al jaren in voor de strijd tegen illegale hotelprostitutie en mensenhandel. Zo heeft KHN eerder samen met Accor Hotels en Van der Valk hotels, met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie de voorlichtingsfilm 'Please Disturb' gemaakt die hotelpersoneel bewust moet maken van illegale hotelprostitutie en mensenhandel. Ook heeft KHN samen met de zojuist genoemde partijen een aantal veiligheidskaarten ontwikkeld. Hierop staan op de voorkant duidelijke pictogrammen en tips wat te doen bij mogelijke mensenhandel.

Lees ook