Heb jij wegens corona uitstel van betaling van belastingen gekregen? Dan heb je in april 2022 een overzicht van de uitstaande belastingschuld van de Belastingdienst ontvangen. In de meeste gevallen krijg je vanaf aankomende oktober vijf jaar de tijd om deze schuld te betalen. Maar na ons aandringen, biedt de overheid ook de mogelijkheid om de aflossingstermijn te verlengen tot zeven jaar.

Check jouw financiële (schulden)positie

Als je je schulden en kostenpatroon duidelijk hebt, weet je ook wat jouw aflossingsmogelijkheden zijn. Daarom is het belangrijk om goed inzicht te hebben in jouw financiële positie. De Kamer van Koophandel heeft een stappenplan opgesteld om jou te helpen met het in kaart brengen van je schulden en het eventueel terugbetalen van coronasteun. Ook hebben zij een webpagina met alle belastingmaatregelen in coronatijd. Is een betalingsregeling bij de Belastingdienst uiteindelijk niet voldoende? De Belastingdienst kan in individuele situaties een vordering geheel of voor een deel kwijtschelden. Bijvoorbeeld bij een akkoord op basis van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).

Belastinguitstel en soepele betalingsregeling

Na ons aandringen biedt de Belastingdienst nu de mogelijkheid om de aflossingstermijn voor het terugbetalen van belastingschuld tot zeven jaar te verlengen nadat een lichte levensvatbaarheidstoets is uitgevoerd. Ook krijg je de mogelijkheid om bijvoorbeeld per kwartaal af te lossen of een aflossingspauze aan te vragen. Hoe je een verzoek kunt doen voor een betalingsregeling of de verlengde terugbetaaltermijn staat in de brief van de Belastingdienst die je in april 2022 hebt ontvangen. De overheid wil deze mogelijkheden niet standaard aanbieden, omdat er dan ook bedrijven zijn die er gebruik van maken terwijl dat niet nodig is.

Motie VVD voor aflossen belastingschuld in 7 jaar

Dat de terugbetaaltermijn verlengd is naar zeven jaar komt voort uit een debat in de Tweede Kamer over financiële coronasteun voor ondernemers dat begin juli plaatsvond. Wij vonden het belangrijk dat het kabinet in ieder geval zou komen met de mogelijkheid voor een verlenging van de termijn om belastingschulden terug te betalen. Daarom hebben we de Kamerleden verzocht om het kabinet op te roepen om verlenging van de terugbetalingstermijn van de belastingschuld mogelijk te maken met toepassing van een lichte levensvatbaarheidstoets. Die oproep is opgepakt door de VVD, die hierover een motie indiende. Deze motie werd door een grote meerderheid van de Kamer gesteund. Goed nieuws, want het verlicht de aflossingsdruk en geeft daarmee meer ruimte om te blijven ondernemen.

Meer informatie over de financiële regelingen van de overheid vind je op onze website.

Bekijk onze lobbyvideo

In dit artikel heb je een voorbeeld kunnen zien van het werk van onze lobbyisten. Meer weten over hoe dat lobbyen in de praktijk gaat? Bekijk dan onze lobbyvideo.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens