Altijd al meer willen weten over wijn?

KHN regio Zuid-Holland biedt je samen met Eduard van der Toolen - SVH Meestergastheer & Register Vinoloog van de wijnacademie - een wijncursus SDEN2 aan.

Wil je meer weten of ben je geïnteresseerd over hoe wijn nu eigenlijk gemaakt wordt?

In vijf avonden maak je kennis met de basisprincipes van wijn. Daarbij leer je onder andere over hoe wijn wordt gemaakt, de smaken en aroma's van wijn, de belangrijkste wijngebieden in de wereld en hun typische wijnstijlen, hoe wijn en spijs te combineren en nog veel meer. Uiteraard proef je iedere avond wijnen die aansluiten bij het thema van de les.

Na het volgen van de lessen kun je het (niet verplichte) SDEN 2 Wijnoorkonde-examen doen. Voor de cursus is geen voorkennis vereist, maar ook voor iemand die al iets van wijn weet zijn deze avonden zeer interessant.

Aantal deelnemers

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 personen.

Cursusdata

 • 10, 17 en 24 september, 1 en 8 oktober 2024. Optioneel 30 januari 2025 examentraining.
 • 15, 22 en 29 oktober, 12 en 19 november 2024. Optioneel 30 januari 2025 examentraining.

We starten om 19.30 uur en de cursus eindigt om 22.00 uur.

Locatie

In Den Hendrick Meetingrooms, Piet Hendrikstraat 126, 2518 HX 's-Gravenhage. Deze locatie is gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer.

Inhoud lessen

 • Les 1: Introductie, geschiedenis van de wijn, proeven en beoordelen, druivenrassen, de druif en zijn omgeving;
 • Les 2: Van druif tot wijn: oogsten, vergisten, rijpen, bottelen, mousserende wijnen, zoete wijnen en versterkte wijnen;
 • Les 3: Frankrijk;
 • Les 4: Rest van Europa: Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk;
 • Les 5: Nieuwe wereld: Californië, Argentinië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid Afrika.

Kort voor het landelijk examen organiseren we eventueel nog een laatste examentraining.

Meld je aan voor deze wijncursus, alleen of met vrienden, collega’s, familie, buren etc. en leer alles over de oorsprong van wijn, de verschillen tussen wijngebieden. Je leert beter wijnen te selecteren vanaf de wijnkaart of in de wijnwinkel.

Indien gewenst kun je het examen doen en vervolgens een opleiding SDEN 3 volgen.

Kosten en betaling

 • Leden KHN € 295,-
 • Niet leden € 325,-

Prijzen zijn per persoon en exclusief btw en examenkosten. Leden ontvangen na afloop van de cursus een factuur. Niet-leden wordt gevraagd direct af te rekenen bij aanmelding via de betaallink in het aanmeldformulier.

Het lesboek "Ik weet meer van wijn" en de te proeven wijnen zijn inbegrepen. Na deelname aan de cursus bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan het landelijk erkende examen SDEN (Wijnoorkonde). De kosten hiervoor zijn € 90,-. Inschrijven voor het examen kan bij de wijnacademie: SDEN 2 Examen Wijnacademie. De eerstvolgende datum is 30 januari 2025 te Amsterdam.

Annulering

Indien een cursus later dan zeven werkdagen voor de cursus wordt geannuleerd, dan gelden de volgende regels:

 • Bij annulering tot en met de dag voor aanvang van de cursus, workshop of training wordt 50% van het cursusbedrag in rekening gebracht.
 • Bij annulering op de dag van de cursus, workshop of training zelf wordt het volledige cursusbedrag in rekening gebracht. Dat geldt ook in geval van no-show.

Zie ook onze annuleringsvoorwaarden.

Meer trainingen in de regio Zuid-Holland