Duurzaamheidslabels in de hotelsector

In oktober 2021 heeft Colliers (vastgoedadviseur) onderzoek gedaan naar de verduurzaming van hotels in Nederland. Er is gesproken met 14 hotelpartijen die samen 119 hotels in Nederland bezitten of exploiteren. In dit onderzoek is ook gekeken naar de duurzaamheidslabels in deze sector. Waar hebben ondernemers behoefte aan en welke labels zijn er?

Steeds meer organisaties kiezen voor een duurzaamheidslabel omdat ze een bijdrage willen leveren aan een betere wereld en hun inzet zichtbaar willen maken voor anderen, maar er zijn nog meer redenen:

 1. Kostenbesparing
  Door te besparen op afval, energie, water, etc. kun je kosten besparen. Dat is goed voor het milieu en natuurlijk voor je eigen portemonnee. De terugverdientijd van duurzame investeringen is vaak korter dan 5 jaar.

 2. Beter Imago
  Het creëert goodwill en bovendien kiezen organisaties die zelf ook een duurzaamheidsbeleid hebben, sneller voor een onderneming met een erkend keurmerk. Daarnaast waarderen gasten de inzet voor mens en milieu en dat zorgt voor een prettigere beleving.
 3. Meer gasten
  Een erkend keurmerk zorgt voor herkenbaarheid en betrouwbaarheid. Vaak is dit al een must voor hotels om geen gasten te verliezen of mis te lopen. Alle overheidsinstellingen en bedrijven die genoteerd zijn op de Dow Jones Sustainability Index kiezen bijvoorbeeld voor een vergadering of overnachting uitsluitend voor een hotel met erkend keurmerk.
 4. Tevreden medewerkers
  Uit het onderzoek van Colliers blijkt dat medewerkers steeds meer waarde hechten aan optimale werkomstandigheden, zoals een goede luchtcirculatie en gezonde voeding. Ook vinden ze het steeds belangrijker dat hun werkgever maatschappelijk verantwoord onderneemt. Het welzijn van medewerkers (en gasten) is dan ook steeds vaker onderdeel van de strategie

200 duurzaamheidslabels hotels

Er zijn ongeveer 200 verschillende labels voor duurzame hotels, allemaal met hun eigen criteria. Ook zijn er talloze boekingssites die zich richten op een duurzaam verblijf, maar deze allemaal op hun eigen manier filteren. Bekende boekingssites zoals HRS, Booking.com, Expedia en TripAdvisor hebben eigen programma’s met verschillende eisen en certificaten. Expedia werkt bijvoorbeeld samen met Green Key, terwijl Booking.com de certificeringen van een aantal andere internationale organisaties op de hotelpagina’s presenteert. Het Duitse hotelplatform HRS heeft een eigen label ontwikkeld genaamd ‘Green Stay’.

Wirwar aan certificaten

Ondanks de vele initiatieven is het moeilijk voor consumenten om duurzame hotels te vinden. De certificeringen kunnen niet met elkaar vergeleken worden en hotelgasten kunnen op de grootste boekingssites geen selectie maken op basis van duurzaamheidsscores. De wirwar aan certificaten en criteria maakt het voor exploitanten lastig om een keuze te maken voor een keurmerk dat past bij de eigen strategie. Ze hebben daarom behoefte aan één label of certificaat met richtlijnen voor de hele industrie én op internationaal niveau. Een uniform label dat op internationale schaal kan worden toegepast en dat herkenbaar is voor hotelgasten, wordt gezien als een cruciale volgende stap.

Verschillende duurzaamheidslabels in Nederland

Hieronder vind je een overzicht van de duurzaamheidslabels die veel in Nederland te zien zijn. Iedere ondernemer kiest het duurzaamheidslabel wat het beste past bij zijn of haar onderneming.

Certificaten gericht op gastvrijheidssector

Green Key
Het bekendste en meest genoemde certificaat in het onderzoek van Colliers is ‘Green Key’, een internationaal keurmerk voor bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Het hotel wordt beoordeeld op twaalf thema’s, waaronder energieverbruik, waterverbruik, mobiliteit en afvalmanagement. De uitkomsten daarvan corresponderen met een bepaald niveau: Bronze, Silver of Gold. In Nederland heeft ongeveer 8% van de hotels zo’n certificaat, namelijk 324 van de ongeveer 4.049 hotels. Daarvan hebben 261 hotels het hoogste niveau. Kijk op greenkey.nl voor meer info.

Green Globe
Green Globe is speciaal ontworpen voor de reis- en gastvrijheidsindustrie. Green Globe is een zeer internationaal erkend duurzaamheidslabel dat in ongeveer 90 landen vertegenwoordigd is, met leden variërend van het bekende Burj Al Arab hotel in Dubai, Mövenpick Hotels, tot het Nederlandse InterContinental Amstel Hotel.

Vaak wordt er bij duurzaamheidscertificaten met name gefocust op de ecologische kant (het besparen van ons milieu). Bij Green Globe zijn milieu, economische èn sociale maatregelen goed vertegenwoordigd (goede arbeidsomstandigheden, steunen van goede doelen, inkoop van Fairtrade producten, ondersteuning van de lokale omgeving, etc.) en dat zorgt voor een zeer volledig duurzaamheidbeleid. Kijk op greenglobe.com voor meer info.

Certificaat gericht op gebouwen

Breaam
Breaam -NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Deze certificaten zijn in Nederland voor hotels vooral gericht op het vastgoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Breaam NL nieuwbouw, Breaam NL In Use voor bestaande gebouwen, voor sloopprojecten is er Breaam NL Sloop en Demontage en voor complete gebiedsontwikkelingen Breaam NL Gebied. Voor hotels zijn met name de eerste twee labels van belang. Kijk op breeam.nl voor meer info.

Eenvoudige certificaten

Planet Care
Eenvoudigheid en flexibiliteit is het motto. Wilt u starten met duurzaamheid en bent u op zoek naar een doeltreffende en praktische manier? Is er geen keurmerk dat past bij uw bedrijfsprofiel? Of vindt u dat uw organisatie al veel doet op het gebied van duurzaamheid maar wilt u niet de stap maken naar een keurmerk vanwege de kosten en de bijbehorende administratie? Dan is het Planet Care label de perfecte uitkomst voor u. Het certificaat is 1 jaar geldig en er is ieder jaar een controle op locatie. Dit wordt verzorgd door Green Label Service.

Travelife
Travelife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. In Nederland zijn momenteel alleen reisorganisaties met een Travelife Award. Travelife is een eenvoudig inzetbaar duurzaamheidsysteem dat touroperators en reisbureaus helpt bij het managen en verbeteren van sociale en milieuaspecten. Kijk op travelife.info voor meer info.