Elektrificatie van de horeca: Hoe word je energie-efficiënt?

Energie-efficiëntie, het optimaliseren van je energieverbruik, begint met het doorvoeren van de meest voor de hand liggende besparingsmaatregelen. Deze quick wins minimaliseren jouw energieverlies en hebben opgeteld een grote impact. Dit leidt tot kostenbesparing, maar is ook een manier om de piekvraag te verminderen wanneer er te weinig elektrische capaciteit beschikbaar is. Wat kan jij doen?

Tochtgordijn bij de ingang: Door een tochtgordijn bij de ingang van je zaak te plaatsen, voorkom je onnodig warmteverlies in de winter en houd je koele lucht binnen tijdens de zomer.

Automatisch sluitmechanisme op deuren: Deuren die vanzelf dichtvallen blijven niet onnodig lang openstaan. Dit helpt bij het handhaven van een constante binnentemperatuur en het minimaliseren van energieverlies. Vooral bij de ingang en de koeling is dit een effectieve oplossing.

Tochtvermindering: Je kunt tocht verminderen door de afdichtingen bij deuren en ramen te controleren op luchtlekkage en waar nodig de vervangen.

Onderhouden afdichtingen: Voor koel- en vriesapparatuur is het onderhouden van de afdichtingen belangrijk om warmte- en vochtintrede te verminderen of voorkomen. Gescheurde afdichting of kapotte deuren kan leiden tot wel 25% extra energieverbruik van de koeling.

Onderhoud van ventilatiekanalen en -ventilatoren: Om ervoor te zorgen dat de koeling zijn warmte goed kwijt kan, is het belangrijk dat de ventilatieroosters en de condensors schoon zijn. Verstopping van de ventilatoren, roosters en condensor kan tot een aanzienlijke toename van het verbruik leiden. Ook bij airco’s en balansventilatie systemen is dit een belangrijk aandachtspunt.

Isolatie en beglazing: Veel horecazaken zijn gehuurd, hierdoor is het toepassen van aanvullende isolatie vaak lastig. Waar mogelijk zou je in gesprek met de verhuurder kunnen gaan om de mogelijkheden van extra isolatie, maar bijvoorbeeld ook dubbelglas te bespreken. Het toepassen van voorzetramen bij monumentale panden behoort ook tot een van de opties.

Zuinige apparatuur: Het ligt voor de hand om zuinige apparatuur aan te schaffen wanneer deze vervangen moet worden. Maar let bij de aanschaf ook op de voorspelde energieverbruiken op het energielabel en kies voor de meest energiezuinige variant.

Hulp nodig?

Als KHN-lid kun je jouw energiezaken voordelig en vertrouwd laten regelen door onze partner COMCAM. Zij kunnen je ook adviseren en eventueel helpen als je te maken hebt met netcongestie.

Interesse in de rapportages?