Blijf alert!

Veel horecaondernemers hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Hierdoor kunnen zij kwetsbaarder zijn voor criminelen die een horecazaak willen gebruiken als criminele ontmoetingsplaats of als investering om geld wit te wassen. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. Is jouw horecabedrijf ook hard geraakt door de coronacrisis? Heb jij een aanbod gekregen voor een lening of investering van een onbekende die te mooi lijkt om waar te zijn? Let op: red je zaak niet door in te gaan op snel en fout geld!

Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld. Dit lijkt aantrekkelijk, maar je loopt een groot risico als er vervolgens illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden. De contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het namelijk mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Op dat moment kan jij als ondernemer strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld en kan je pand worden gesloten en je vergunning worden ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor bedreiging en geweld. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Hoe herken je een criminele investeerder? Download de signaalkaart in pdf.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Laat je niet verleiden door in te gaan op snel en fout geld

Financiële regelingen van de Rijksoverheid

Dat steunmaatregelen voor de horeca hard nodig zijn, is duidelijk. KHN heeft zich de afgelopen maanden hard ingezet voor goede financiële regelingen vanuit de overheid. Recentelijk is een derde noodpakket aangekondigd. KHN heeft de steunmaatregelen voor de horeca op een rij gezet.

Ga naar de website van de Rijksoverheid voor alle informatie over de financiële regelingen. Vraag daarnaast ook bij de belastingdienst, gemeente, verhuurder of bank wat er mogelijk is om jouw zaak financieel te ondersteunen.

Vertrouw je het niet? Kom in actie!

Ben je benaderd door foute investeerders of ken je iemand in je omgeving die is benaderd? Meld verdachte situaties en ga in gesprek over welke actie je kan ondernemen.

Ben je lid van KHN? Dan staan onze regiomanagers en de adviseurs van KHN Advies voor je klaar om je verder te helpen. Bel 0348 48 94 89 of mail naar info@khn.nl

Neem contact op met de politie: 0900-8844
Dit kan ook anoniem: Meld Misdaad Anoniem 0800-7000

Meer informatie

De campagne ‘Blijf Alert’ is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Koninklijke Horeca Nederland, het Aanjaagteam Ondermijning en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De campagne is erop gericht horecaondernemers te informeren over de gevaren van criminele investeerders en hen aan te zetten verdachte situaties kenbaar te maken bij de branchevereniging of de politie.