Maak van de toeristenbelasting een investering in gastvrijheid

Horecaondernemers en gemeenten werken dagelijks samen aan het verwelkomen van de vele toeristen en zakelijke reizigers die onze steden en dorpen bezoeken. Samen zorgen wij voor een gastvrije ontvangst en goede voorzieningen. Helaas leggen gemeenten steeds vaker een hoge belasting op aan toeristen die komen overnachten. De opbrengst van gemeenten uit toeristenbelasting verdubbelde van 131 miljoen in 2009 naar 294 miljoen in 2019.

Horecaondernemers maken zich zorgen over de almaar toenemende toeristenbelasting. Deze wordt namelijk op steeds grotere schaal geheven door gemeenten en de tarieven lopen ook fors op. Vaak worden deze belastingen niet gebruikt voor de gastvrijheid of leefbaarheid een impuls te geven maar om gaten in de gemeentelijke begroting te dichten.

Kies voor gastvrijheid

KHN vreest dat hiermee de gastvrijheid en aantrekkelijkheid van dorpen en steden in het geding komen. Daarom roept zij gemeenten op om te stoppen met structurele belastingverhogingen en te kiezen voor gastvrijheid.

Impuls aan leefbaarheid en aantrekkelijkheid gemeente

KHN denkt dat het anders kan. Samen met gemeenten willen wij er voor zorgen dat de toeristenbelasting weer gastvrij wordt gemaakt. Wij willen de trend van de stijgende tarieven stoppen. Horecaondernemers moeten vooraf kunnen meedenken over de hoogte van het tarief en de bestedingen van de opbrengsten. Zo zorgen wij ervoor dat er een impuls gegeven wordt aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van een gemeente.

Zes uitgangspunten voor een gastvrije toeristenbelasting

Lees een KHN-positionpaper met zes uitgangspunten voor een gastvrije toeristenbelasting.

Meedenken?

Uiteraard verloopt de discussie over de gastvrije toeristenbelasting in ieder gemeente anders. Wil je weten wat je in jouw gemeente kunt doen? Mail naar communicatie@khn.nl en we gaan samen aan de slag met een investering in gastvrijheid.

Meer over Toeristenbelasting